Bananenbrood recept: gezond en lekker

Marjolein ter Braak

23 januari 2024

bananenbrood recept

Als je nog wat bruin geworden bananen hebt liggen, is bananenbrood snel gemaakt. En, het is een gezondere keuze dan een plak cake. Maar ook als je fruitschaal geen bananen rijk is, dan snel je naar de groenteman om er wat te kopen, zo lekker is dit bananenbrood recept.

bananenbrood recept

Gezond bananenbrood

Zoals we al zeiden is bananenbrood een gezondere keuze als je zin hebt in zoets. Bananen bevatten ook kalium, vitamine C en B6. Daarbij is het een mooie ‘oplossing’ voor als je een paar bruin geworden bananen hebt, je bananenbrood wordt er lekkerder door, want overrijpe bananen maken het lekker zoet en geven wat vochtigheid aan het brood.

Variaties van bananenbrood: gezond en op seizoen

Je hebt allerlei bananenbrood recepten, je kunt dus bananenbrood maken zoals je het zelf wilt. Je hebt gezond bananenbrood met havermout, of je kunt het aanpassen naar het seizoen. Bijvoorbeeld met pompoen in de herfst, en bessen in de zomer. Of voor de zoetekauw: voeg er stukjes chocola aan toe. Ook handig: je kunt bananenbrood makkelijk invriezen, zo heb je altijd wat lekkers in huis mocht er onverwacht bezoek voor de deur staan.

Lekker bananenbrood recept

Dit recept voor bananenbrood is een van onze favorieten. Eet ‘m met een kopje thee, of serveer het als dessert, met een lekker bolletje ijs erbij.

Bananenbrood om van te smullen

Kooktijd: 30 minuten bereidingstijd, en 1 uur in de oven

Ingrediënten

  • 240 g zachte boter
  • 200 g suiker
  • 2 eieren opgeklopt
  • 2 overrijpe bananen , geprakt
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl kaneel

Ook nodig: cakevorm 24 cm doorsnede, ingevet.

Zo maak je het

Klop de boter en de suiker in 10 min. tot een luchtige massa. Voeg beetje bij beetje de geklopte eieren toe en mix glad. Roer de bananen erdoor. Spatel luchtig het zelfrijzend bakmeel, de melk, vanillesuiker en kaneel erdoor en schep in de cakevorm. Bak in een voorverwarmde oven in 50-60 min. gaar op 180ºC. Laat 10 min. staan, neem uit de vorm en laat afkoelen.

bananenbrood recept

Anders om van te smullen?

Zin om te bakken? Gelukkig hebben we stapels heerlijke comfortfood recepten, probeer bijvoorbeeld eens:

Pistache-maanzaadtaart met pistachepraline of Heerlijke herfstige brownies (in een handomdraai) of Chocolade-meringuetaart met frambozen-champagnecoulis. Zit het lekkers in de oven? Doe dan nog wat inspiratie op: (Bijna) alles van papier: ontwerpster Jurianne Matter of Binnenkijken: sprookjeshuis aan de voet van de Lochemse berg.

BEELD: PEXELS, BRON: ONZE FIJNE COLLEGA’S VAN DELICIOUS

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht