Pistache-ijs (naar Siciliaans recept)

Marloes Blom

25-05-2022 10:00:00

pistache-ijs

Mmmmmm, als iets toch dat zomerse gevoel oproept is het wel pistache-ijs, toch? Maak het dus vooral al in de lente, als je lonkt naar zo’n zinderende hete dag…Dit recept is écht Italiaans, het komt uit het pas verschenen ‘The Lemon Kitchen Sicilië’ van Jadis Schreuder, dat vol staat met heerlijke Siciliaanse smulrecepten. Wij mogen enkele recepten delen, en kozen uiteraard voor pistache-ijs.

Jadis over dit recept:

“Dit is het allerlekkerste ijs ever. Het is zoet, romig, fris en heeft een lichtzoute nasmaak. Ik heb een tip gekregen van de ‘pistache-expert’ van Taormina: maak altijd gebruik van volle biologische melkproducten en van een pure pistachepasta als je pistache-ijs wilt maken! Heel typisch Siciliaans is het om in de zomertijd een ‘broodje ijs’ te eten, dat zijn briochebollen met pistache-ijs. Als je in Sicilië op het strand bent geweest, heb je vast ooit een ijscokarretje gezien. Daar verkopen ze deze broodjes ijs. Het is zonde om dit pistache-ijs niet met een briochebol
te proberen!”

Pistache-ijs (Gelato di pistacchio)

Nagerecht voor 4 personen | Bereidingstijd ca 2 uur | Zomer

Ingrediënten

  • 500 ml biologische volle melk
  • 200 ml biologische slagroom
  • 4 eidooiers
  • 200 g biologische rietsuiker of kristalsuiker
  • 125 ml pure pistachepasta (te koop bij bijvoorbeeld Dille & Kamille, en te bestellen bij o.a. Pit & Pit; online zijn ook verschillende recepten te vinden om het zelf te maken, bijvoorbeeld door Rutger Bakt)
  • fijngehakte pistachenootjes, optioneel
  • zoete briochebol, optioneel (NB een recept daarvan staat ook in The Lemon Kitchen Sicilië)

Benodigdheden

  • kookpan
  • garde
  • thermapen
  • ijsmachine
  • vijzel of keukenmachine
  • spatel
pistache-ijs

Bereiding

  1. Meng de melk met slagroom en breng kort aan de kook in een kookpan.
  2. Klop de eidooiers los met suiker tot het mengsel wit-gelig wordt. Giet het ei met suikermengsel in de pan met slagroom en melk en verwarm alles op laag vuur ongeveer 3 minuten.
  3. Roer de pistachepasta erdoor, gebruik een thermometer en zet het vuur uit bij 83 ° C. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  4. Om het geheel goed te mengen kun je een garde gebruiken.
  5. Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Laat het minimaal 1 uur afgedekt afkoelen in de koelkast.
  6. Zet het ijsbakje in de ijsmachine met de deksel erop en zet de stand van ijsbollen aan. Dit duurt meestal 35 minuten tot 1 uur. Laat het doordraaien totdat het een mooie dikke romige consistentie heeft gekregen.
  7. In de laatste minuten kun je de pistachenootjes even wat fijner malen in een vijzel of met de keukenmachine en zet ze apart.
  8. Strooi er vlak voor het serveren nog wat pistachenootjes overheen voor een lekkere bite en eet indien gewenst met een zoete briochebol.

The Lemon Kitchen Sicilië

The Lemon Kitchen Sicilië laat je proeven van de veelzijdigste keuken van Italië. Met 65 heerlijke, mediterrane recepten brengt Jadis de Siciliaanse keuken bij jou in huis. Jadis reisde het eiland rond, op zoek naar authentieke recepten en eerlijke, pure producten. Ontdek traditionele en nieuwe methodes voor verspillingsvrij koken waarmee je de verrassendste gerechten maakt. Dit boek is een persoonlijk reisverslag van Jadis, boordevol smaakvolle recepten uit deze unieke Italiaanse regio.

De hoofdrol is, net als in Jadis’ eerste boek The Lemon Kitchen Kookboek, weggelegd voor de biologische citroen. Het wonderingrediënt voor in de keuken, aldus Jadis. Enkele van de recepten in dit boek: een verfrissend citrusjam-trio, crunchy pasta met courgette en broodkruim, feestelijke antipasti en de klassieker melanzane di parmigiano. Jadis’ recepten zijn duurzaam, eenvoudig en bovenal rijk van smaak. Kortom, food for the soul.

Jadis Schreuder | The Lemon Kitchen Sicilië. Eenvoudige Siciliaanse recepten | Luitingh Sijthoff | € 21,99 | Meer info via Luitingh Sijthoff, te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.

Meer kookinspiratie van Jadis vind je op haar site: thelemonkitchen.nl.

CREDITS: TEKST, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE JADIS SCHREUDER

Meer lekkere ijsrecepten

druivensorbetijs
Druivensorbetijs, een recept uit Seasons Moestuin | Foto Saskia van Osnabrugge

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht