Pistache-maanzaadtaart met pistachepraline

Marloes Blom

14 december 2022

pistachetaart

Dol op pistachenootjes? Maak dan vooral deze taart uit het nieuwste boek van Nadiya Hussain, ‘De oven voor elke dag’. Smullen!

Nadiya over deze taart:

“In deze prachtige taart, die bestaat uit twee lagen, vormen knapperige pistachenoten, maanzaad en frisse frambozen een fantastische combinatie. Ik ben dol op pistachenoten en hier zitten ze in de vulling, in de pralinékaramel en in de cakelagen. Verrukkelijk in combinatie met maanzaad. Kortom, gewoon een heerlijke taart!”

Pistache-maanzaadtaart met pistachepraline

Zoet 10 personen | Vegetarisch

Ingrediënten

Voor de cakes

  • 200 g boter, zacht
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 4 middelgrote eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 g pistachenoten, tot kruimels gemalen
  • 50 g maanzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el volle melk

Voor de pralinékaramel

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 150 g pistachenoten
  • 25 g maanzaad

Voor de vulling

  • 150 g boter, heel zacht
  • 150 g volvette roomkaas, op kamertemperatuur
  • 300 g poedersuiker, gezeefd
  • 150 g verse frambozen

Voor de garnering

  • verse frambozen
  • pistachenoten
  • maanzaad
pistachetaart

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C; gasstand 4). Vet twee springvormen van 20 cm doorsnee in en bekleed ze met bakpapier.
  2. Klop de boter en suiker tot een lichte en luchtige massa. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg het meel, de pistachenoten, het maanzaad, bakpoeder en de melk toe en meng alles tot een glad beslag.
  3. Verdeel het over beide springvormen, strijk het glad en bak beide cakes 25 minuten.

Voor de pralinékaramel

  1. Doe de suiker in een grote steelpan en zet hem op matig vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de suiker tot hij volkomen vloeibaar is (op een suikerthermometer zou de temperatuur 120 °C moeten zijn.)
  2. Wacht tot de suiker helemaal is gesmolten en roer dan de pistachenoten en het maanzaad er vlug door.
  3. Schenk deze karamel op de bakplaat en strijk hem indien nodig uit. Laat hem afkoelen.
  4. Haal de cakes uit de oven en laat ze 5 minuten in de vorm staan. Haal ze eruit en laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Voor de vulling

  1. Klop de boter, roomkaas en poedersuiker door elkaar. Maal 100 g van de pralinékaramel in een keukenmachine tot poeder en schep dat door de vulling.

Samenstellen

  1. Leg een van de cakes op een (taart)schaal. Verdeel de helft van de vulling erover en daarover de helft van de frambozen. Leg de tweede cake erop en verdeel daar de rest van de vulling over. Garneer met de rest van de frambozen en bestrooi met wat in kleine stukjes gebroken pralinékaramel, pistachenoten en maanzaad.

Tip
Overgebleven pralinékaramel is in een gesloten trommel enkele dagen houdbaar.

CREDITS: TEKST NADIYA HUSSAIN | FOTO’S CHRIS TERRY

De oven voor elke dag

In het nieuwe bakboek van Nadiya Hussain, ‘De oven voor elke dag’, vind je recepten voor de heerlijkste en toegankelijkste gerechten voor in de oven. De oven is haar beste vriend, bakken haar eerste liefde. Voor BBC-, 24Kitchen- en Netflix-chef Nadiya Hussain is de oven hét hulpmiddel om gerechten te maken zonder te veel poeha. Haar recepten zijn gemakkelijk, smaakvol en zitten boordevol plezier. Zoete klassiekers worden hartige delicatessen of krijgen haar typische twist. Het resultaat: ontbijtpizza, gulab-jamuncheesecake, vlammend roodoranje cake met marmerglazuur en een briochebol met aubergineburger. Als kers op de taart kan vrijwel alles vegetarisch, vegan en/of glutenvrij gemaakt worden. Hoe je dag er ook uitziet – druk, ontspannen, feestelijk, ergens buiten – Nadiya heeft het perfecte ovenrecept voor elke dag, elk moment en voor iedereen.
Nadiya Hussain | De oven voor elke dag | Luitingh Sijthoff | € 32,50 | meer informatie via lsamsterdam.nl, te bestellen via je eigen boekhandel.

Meer lekkere taarten

  • Chocolade-meringuetaart met frambozen-champagnecoulis
  • Een citroenmeringuetaart is toch wel het summum der taarten, vinden wij. Des te fijner dat Karin Hamersma van de Amsterdamse kookboekhandel Mevrouw Hamersma ons vertelt hoe je ‘m maakt, in haar nieuwste boek ‘Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten’.
  • Geen zin om zelf te bakken? Deze 7 lekkernijen worden gewoon bij je thuisbezorgd. Ideaal als je jezelf eens wilt trakteren. En natuurlijk ook een superleuke verrassing om een aardige collega, vriend(in) of familielid mee te verrassen. Oók leuk als kerstcadeautje!

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten