5 heerlijke havermoutrecepten

Anne Bonthuis

27-12-2021 13:01:45

havermoutontbijt

Havermout verwarmt de maag en zorgt voor een warme start op koude winterdagen. Er is van alles met havermout te maken. Daarom vind je hier vijf havermoutrecepten die je zeker wil uitproberen.

havermoutontbijt

Havermout uit de oven

Recept voor 2 personen Ingrediënten

  • 50 g havermout
  • 40 g spelt- of kokosbloem
  • 20 g kokos
  • 200 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
  • 2 tl kaneel of speculaaskruiden
  • 2 tl vanillepoeder
  • 1/2 tl (zee)zout
  • 1 banaan of appel
  • 250 g rood fruit
  • een zoetmiddel, bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, stukjes dadels, honing of maple syrup

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom, behalve het fruit.
  3. Snijd de banaan in plakjes en spatel deze door het mengsel, samen met het rode fruit.
  4. Verdeel het mengsel over 2 kommen.
  5. Zet de kommen ongeveer 10 tot 20 minuten in de oven, tot er een knapperig korstje ontstaat.

havermoutontbijt Probeer ook eens: Havermoutpannenkoekjes met bramen en honing

Granola

Verrukkelijke topping voor over de (plantaardige) yoghurt, kwark of smoothiebowl. Recept voor 1000 g

  • 500 g havervlokken
  • 100 g amandelen
  • 100 g walnoten
  • 100 g hazelnoten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g sesamzaad
  • 1 tl kaneel of koekkruiden
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl zout
  • 75 ml honing of ahornsiroop
  • 4 el gesmolten kokosolie
  • 50 g gedroogde cranberries
  • 40 g kokosflakes
  • 50 g ander gedroogd fruit, zoals abrikozen of vijgen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Bekleed een grote bakplaat (of 2 kleine) met bakpapier.
  3. Meng in een grote kom de havervlokken, pitten, zaden, kruiden, zout en vanillepoeder.
  4. Smelt de honing/ahornsiroop en de kokosolie in een pannetje.
  5. Voeg het mengsel toe aan de droge ingrediënten, meng zorgvuldig en spreid alles uit over de bakplaat.
  6. Zet de bakplaat 20-30 minuten in het midden van de oven.
  7. Roer het mengsel elke 10 minuten om. Doe de laatste 10 minuten de (eventueel gehakte) noten erbij.
  8. Zet de oven half open en laat de granola in de oven helemaal afkoelen.
  9. Meng het gedroogde fruit en de kokosflakes erdoor.
  10. Bewaar het in een afgesloten pot.

havermoutontbijt

Smoothie met havermout

Recept voor 2 personen Ingrediënten

  • 400 ml (plantaardige) melk
  • Twee handjes blauwe bessen of gemengd rood fruit (vers of uit de vriezer)
  • 1 banaan
  • 2 el havermout

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in de blender tot een egale massa. Is het nog te dik? Voeg dan wat extra (plantaardige) melk toe.
  2. Niet zoet genoeg? Voeg dan een lepeltje honing of een paar dadels toe.

havermoutontbijt

Pannenkoekjes met havermout en banaan

Recept voor 5 pannenkoekjes

  • 35 g havervlokken
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Klein scheutje (plantaardige) melk
  • 1 tl kaneel of koekkruiden
  • Snufje zout
  • 1 el kokosolie (of olijfolie/roomboter)
  • 1 el honing, maple syrup of agavesiroop

Bereiding

  1. Vermaal de havermout in een keukenmachine tot meel.
  2. Voeg de banaan, een losgeklopt ei, het bakpoeder, kaneel en zout toe en mix het tot een beslag in de keukenmachine.
  3. Voeg een scheutje (plantaardige) melk en/of water toe om het iets vloeibaarder te maken. Het mag dikker blijven dan normaal pannenkoekenbeslag.
  4. Verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan (op laag vuur).
  5. Giet een beetje beslag in de pan en bak het pannenkoekje (of meerdere tegelijk) aan één kant bruin, tot bovenop belletjes ontstaan.
  6. Draai de pannenkoek voorzichtig om met een platte spatel.
  7. Stapel alle pannenkoekjes op een bord en giet er wat honing, maple syrup of agavesiroop overheen.
  8. Extra lekker: serveren met rood fruit of met een saus van rood fruit.

havermoutontbijt

Havermoutkoekjes

Recept voor voor 6-12 koekjes

  • 2 rijpe bananen
  • 100 g havermout
  • 35 g gehakte amandelen of andere noten
  • 40 g kokossnippers
  • 25 g cranberries
  • 20 g kokosvet
  • optioneel: 50 g pure chocolade

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak de bananen in een grote kom met een vork tot een glad mengsel.
  3. Hak de chocolade in stukjes.
  4. Smelt het kokosvet in een pannetje.
  5. Meng alle droge ingrediënten, de chocolade en het kokosvet met de bananen.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Verspreid het deeg in 12 hoopjes op de bakplaat en druk ze zacht aan.
  8. Zet de havermoutkoekjes ongeveer 15-20 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.

Let op: de koekjes blijven vaak een beetje zacht. Bewaar ze in een luchtdichte pot, dan blijven ze ongeveer 4 dagen goed. BEELD: UNSPLASH, PEXELS

Bekijk ook deze recepten:

Taart met winterschuim en zoute karamel Quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus Stoofpeertjestaart met amaretto & witte chocolade

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Ontbijt