Peperkoekhuisje maken: recept en sjabloon

Marjolein ter Braak

6 november 2025

peperkoekhuisje pakket

Die heerlijke geur van koekkruiden, het lekker werken met je handen en dan de oh’s en ah’s als je je baksels presenteert. Hoog op onze december-to-do-list: peperkoekhuisjes bakken. In dit artikel vind je een peperkoekhuisje pakket: het recept en het sjabloon om ze te maken.

Peperkoekhuisjes: de magie

Peperkoekhuisjes: ze zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook een prachtige toevoeging aan je kerstversiering. En het ziet er niet alleen leuk uit, de geur van kruidige specerijen en de zoete aroma’s die je huis vullen tijdens het bakken, zijn ook zo fijn. Versier je peperkoekhuisjes zoals jij dat wilt. Gebruik ze als eyecatcher op de kersttafel of als origineel cadeau voor vrienden en familie.

peperkoekhuisje pakket

Recept peperkoekhuisje

Voor 10-15 koekhuisjes
Bereidingstijd: ± 30 min.
oventijd: 5-8 min.
rusten: ± 24 uur

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 75 ml rietsuiker-melassestroop (verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online), of gebruik keukenstroop
  • 135 g suiker
  • 2 el koekkruiden (of 2 tl gemalen kaneel, 2 tl gemalen gember, 1 tl gemalen kruid- nagel en 1 tl gemalen kardemom)
  • 300 g bloem
  • 1 tl baksoda
  • zout
  • 75 ml slagroom

Voor het glazuur:

  • 1 eiwit
  • 200-250 g poedersuiker
  • 1 tl citroensap

Zo maak je een peperkoek huisje

  • Verwarm de boter, melassestroop en suiker op middelhoog vuur in een pan. Roer goed tot alles is gemengd en de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruiden toe. Laat het mengsel 5 min. afkoelen en roer de slagroom er doorheen.
  • Meng de bloem, baksoda en een snuf zout in een kom. Giet het stroopmengsel bij het bloemmengsel en roer tot er een zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 24 uur in de koelkast rusten.
  • Haal het deeg ca. 30 min. voor het uitrollen uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
peperkoekhuisje pakket
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ca. 5 mm dik. Maak met behulp van een sjabloon de onderdelen van de huisjes: leg de sjablonen (zie hieronder het sjabloon) op het deeg en snijd ze met een tafelmes uit. Breng de rest van het deeg weer bij elkaar, rol weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Breng de koekjes over op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze afhankelijk van de grootte in 5-8 min. gaar. Neem uit de oven en laat ze op een rekje helemaal afkoelen.
  • Meng voor het glazuur het eiwit, de poedersuiker en het citroensap in een middelgrote kom en klop met een elektrische mixer luchtig. Schep een klein beetje van het glazuur in een spuitzak met een klein rond spuitmondje. Bewaar de rest goed afgedekt in de koelkast. Vul de spuitzak steeds opnieuw met glazuur. Plak de gebakken stukken aan elkaar met wat glazuur. Laat helemaal drogen en stevig worden. Versier de afgekoelde koekjes naar wens met het glazuur.

Sjabloon peperkoekhuisje

Dit sjabloon kun je aanhouden voor het peperkoekhuisje die wij gemaakt hebben in dit recept.

Sjabloon peperkoekhuisje

Meer kerst?

Doe inspiratie voor kerst op in Zweden. Maak je eigen kerstkaars, en pak je kerstcadeau’s dit jaar extra feestelijk in. Dit lekkere kersthapje gaat er altijd wel in, en dit is een heerlijk voorgerecht. Staat er bij jou dit jaar risotto op tafel? Hier vind je onze favorieten. De kerstboom na de feestdagen weer de deur uit? Hier laat je ‘m.

FOTOGRAFIE MATS DREYER/TAVERNE AGENCY | RECEPTEN JAN IVAR NYKVIST/TOASTSTUDIO.NO | STYLING LINE DAMMEN