Geen Engels kerstfeest zonder mince pie! De zoete taartjes zijn een heerlijk welkomsthapje. De vulling kun je prima een paar dagen van tevoren maken, zo trekken de smaken goed in. En met de drukte van de feestdagen is alles wat je kunt voorbereiden mooi meegenomen.
Ooit zat er gehakt (‘mince’) in dat werd gekruid met gedroogde vruchten en specerijen, maar tegen-woordig zijn het zoete taartjes met een vulling van gedroogde vruchten, appels en natuurlijk specerijen.
Ben je op zoek naar borrelhapjes? Bekijk dan deze artikelen:
Borrelhapjes maken: originele, makkelijke én Seasons favoriete recepten
4 hartige snacks voor tijdens een feestje
Kersthapje: zoet-kruidige mince pie
12 stuks
40 min. + 30 min. rijstijd + 15 min. oventijd
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 2 zure appels (granny smith of goudrenet)
- 100 g rozijnen
- 100 g gedroogde cranberry’s
- 3 el sinaasappelmarmelade
- 100 g gehakte walnoten
- rasp van 1 biologische citroen 125 g bruine basterdsuiker
- 1⁄4 tl kruidnagelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1⁄2 tl geraspte nootmuskaat
- 11⁄2 tl kaneel
- 100 ml cider of appelsap
- 50 ml brandy of gin (optioneel)
Voor het deeg:
- 175 g bloem
- 75 g koude harde roomboter, in stukjes gesneden
- 25 g suiker
- 1 ei, geklopt
Verder nodig: muffinbakplaat voor 12 muffins, stervormige koekjesvorm
Bereiding
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling behalve de brandy of gin in een pan met dikke bodem en breng het mengsel langzaam tegen de kook aan. Laat op een laag vuur 20 min. staan en roer af en toe door. Doe het vuur uit en voeg de brandy of gin toe, tenzij je liever een alcoholvrije vulling wilt. Doe het mengsel in een pot of schaal en zet in de koelkast tot je de mince pie gaat maken.
- Roer voor het deeg de suiker door de bloem, doe 2/3 van het ei erbij en kneed snel de stukjes boter erdoor. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. Maak van het deeg een bol en zet die afgedekt een halfuur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de muffinplaat in met boter.
- Rol het deeg uit tot de dikte van een euromunt. Gebruik een glas of andere ronde vorm om een lapje uit te steken en bekleed de muffinvormen elk met een deegcirkel. Muffinvormen zijn vrij hoog, het deeg komt tot ongeveer halverwege of 2/3 van de vorm.
- Vul de vormen met de vulling. Maak van de rest van het deeg een balletje, rol het opnieuw uit en steek er stervormpjes uit die je op de vulling legt.
- Bestrijk ze met het overgebleven ei en bak ze 12-15 min. in de voorverwarmde oven.
TEKST EN FOTOGRAFIE: ANNA RUBINGH