Risotto recept: dit zijn de lekkerste (ook met paddenstoelen)

Marjolein ter Braak

30 November 2023

risotto recept

Risotto recept: fijn voor de herfst en winter. Je kunt natuurlijk het hele jaar smullen van risotto, maar de romige smaak past goed bij kou. Daarbij moet je geduld hebben bij het maken van risotto, blijven roeren en steeds wat vocht erbij: die rust past goed bij het verstilde landschap buiten. We sommen hier een aantal heerlijke risotto recepten op, risotto met champignons, paddenstoelen risotto, maar we vertellen ook hoeveel risotto je per persoon ongeveer aan moet houden, en hoe je erachter komt of risotto gaar is.

Risotto maken

Risotto recept dus. Voordat we in de details duiken, kijken we naar de basisprincipes van het maken van risotto. Begin met het kiezen van de juiste rijst, bijvoorbeeld Arborio, Carnaroli, of Vialone Nano. Het geheim van een romige risotto zit hem in het toevoegen van witte wijn of warme bouillon in kleine hoeveelheden terwijl je continu blijft roeren. Dit proces laat de rijst langzaam garen en absorbeert de smaken geleidelijk.

Hoeveel risotto per persoon?

Natuurlijk, als bij je risotto recept teveel maakt is het geen ramp, dan heb je de volgende dag een lekker risotto maal voor tussen de middag. Maar een beetje inschatten is fijn, zeker als je de verhouding risotto – saus goed wilt krijgen. En saus in de brede zit van het woord, we bedoelen natuurlijk hetgeen je bij de risotto eet. Daarom kun je de gangbare richtlijn aanhouden van ongeveer 75 tot 100 gram ongekookte rijst per persoon. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid kan variëren op basis van eventuele toevoegingen zoals groenten, vlees of vis.

Risotto maken: hoe weet je dat risotto gaar is?

Dat je geduld moet hebben bij het maken van risotto is één ding, maar je moet ook weten hoe je kunt zien dat risotto gaar is bij je risotto recept. Hieronder sommen we een aantal kenmerken op waaraan je kunt zien dat je de risotto bijna op kunt dienen:

  • Textuur van de rijst: de rijstkorrels moeten zacht zijn aan de buitenkant, maar nog steeds een lichte beet hebben. Ze moeten niet papperig of te stevig zijn. Proef af en toe een korrel om de textuur te controleren.
  • Roomachtige consistentie: de risotto moet een romige consistentie hebben, wat je voor elkaar krijgt door het geleidelijk toevoegen van warme bouillon of witte wijn en regelmatig roeren. Het zetmeel in de rijst komt vrij en dat zorgt voor die lekkere romige smaak.
  • Kooktijd: de totale kooktijd bij dit risotto recept varieert afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt. Over het algemeen duurt het ongeveer 18 tot 20 minuten nadat de eerste vloeistof (bouillon of witte wijn) is toegevoegd. Maar leek ook even de instructies op je rijstverpakking.
  • Vochtopname: de rijstkorrels moeten de bouillon absorberen en zich vullen met vocht, waardoor ze opzwellen. Je wilt dat de risotto vochtig is, maar niet te nat of te droog.
  • Testen met een lepel: je kunt met een lepel een kleine hoeveelheid risotto op een bord scheppen, als je aan de slag gaat met je risotto recept, en er met je vinger doorheen vegen. Als de risotto langzaam terugvloeit en een beetje vloeibaar blijft aan de randen, is het waarschijnlijk klaar.

De lekkerste Seasons risotto recepten:

Door de jaren heen verzamelden we een aantal risotto recepten om je vingers bij af te likken. Hieronder linken we je door naar de pagina’s waar je de risotto recepten kunt vinden.

Paddenstoelen risotto (portobello)

risotto recept met paddenstoelen

Vega uitpakken met kerst met een risotto recept? Maak dan deze gevulde portobello met risotto. Het recept komt uit het boek ‘Groente Menu’s. Etentjes voor thuis van Nederlands beste groentechef’, van Niven Kunz, Nederlands jongste chef-kok met Michelinster. Makkelijk, lekker, feestelijk én vega – ideaal voor de kerst dus! Hier vind je het risotto paddenstoelen recept.

Risotto champignons

risotto recept met champignons

Wil je graag koolhydraat bewust eten? Dan is dit een risotto recept voor jou. De herfst en winter zijn het ideale moment om over te schakelen van frisse salades naar lekkere ovenschotels, warme pastagerechten en romige risotto’s. Het zijn wat zwaardere maaltijden. Dit recept is een lekkere champignon risotto, maar dan wel koolhydraat bewust! Hier vind je het recept van de risotto champignon.

Snelle citroenrisotto met rucola 

risotto recept met citroen risotto

Tot slot nog een heerlijke risotto die snel te maken is. Want soms wil je wel iets lekkers, maar heb je niet zoveel tijd. Dan staat deze risotto in mum van tijd op tafel. En door het frisje van de citroen in dit risotto recept is-ie ook heel geschikt voor de zomer. Of je nu wel of geen moestuin hebt met rucola – deze citroenrisotto met rucola is bijzonder smakelijk. Het recept is van de hand van ‘de Meisjes van de Moestuin’, uit hun (gelijknamige) kookboek. Ook fijn, het recept is eenvoudig én met weinig ingrediënten. Hier vind je het recept van de citroen risotto.

Zoek je iets anders dan een risotto recept? Hier vind je andere Seasons recepten.

OMSLAGAFBEELDING: PIXABAY, CREDITS BEELDEN RECEPTEN: DEZE ZIJN TE VINDEN OP DE RECEPTENPAGINA WAAR NAAR DOORVERWEZEN WORDT.


Gratis voor jouMeer Hoofdgerecht