Een koolhydraatarm recept: bloemkoolrisotto met champignons

seasons

20-10-2022 13:54:00

koolhydraatarm recept

De herfst is in het land en het wordt steeds kouder. Het ideale moment om over te schakelen van frisse salades naar lekkere ovenschotels, warme pastagerechten en romige risotto’s. Maar we willen natuurlijk ook graag gezond blijven eten, zodat we ons ook tijdens de wintermaanden goed voelen (en er niet al te veel winterkilo’s bijkomen). Dit kan door koolhydraat bewust te eten! Wij leggen je hieronder uit hoe en geven je alvast een lekker recept om uit te proberen. 

– Dit artikel is in samenwerking met Hello Fresh –

Ingrediënten (voor 2 personen) 

  • 225 gram champignons 
  • 2 stengels bosui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 300 gram bloemkoolrijst 
  • 1 theelepel tijm 
  • ¼ blokje groentenbouillon 
  • 4 eetlepels roomkaas 
  • 2 eetlepels zure room 
  • 2 gram truffelschilfers 
  • 50 gram parmezaanse kaas 
  • 1 eetlepel bakolie 
  • 2 eetlepels boter 
  • zout en peper naar smaak 

Bereiding 

  • Was en droog alle ingrediënten (behalve de bloemkoolrijst). Snij de champignons in dunne plakjes. Hak de bosuitjes fijn en scheid het wit van het groen. Pel en hak de knoflook fijn.  
  • Doe de bloemkoolrijst in een middelgrote kom die geschikt is voor de magnetron en breng op smaak met 1 theelepel zout. Bedek de kom met plasticfolie en prik een paar gaatjes in de folie. Laat het gaar worden in de magnetron (ongeveer 5 minuten).
  • Verhit ondertussen een flinke scheut olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en breng ze op smaak met tijm. Bak ze tot ze bruin en zacht zijn, ongeveer 6-8 minuten. Breng op smaak met zout, peper en een snufje truffelschilfers (de rest gebruik je later). Haal de pan van het vuur. Doe de helft van de champignons in een kommetje en laat de rest in de pan. Bedek de kom met de resterende paddenstoelen met plasticfolie om ze warm te houden.
  • Verhit een scheutje olie in de pan met de overgebleven champignons op een middelhoog vuur. Voeg er het witte gedeelte van de bosui, de knoflook, bloemkoolrijst en een snuf zout aan toe, en bak ze gedurende 1-2 minuten. Voeg nu de bouillon en ½ kopje water toe. Bak al roerend tot het water grotendeels is opgenomen, ongeveer 2-3 minuten. Zet het vuur laag. Roer de roomkaas, zure room, 2 eetlepels boter en de resterende truffelschilfers naar smaak erdoor. Roer de parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. TIP: Als de bloemkoolrisotto te droog is, voeg dan een scheutje water toe. 
  • Verdeel de bloemkoolrisotto over twee kommetjes en werk af met de bijgehouden champignons en het groene gedeelte van de bosui. Eet smakelijk!

Waarom koolhydraatarm eten?

 Ons lichaam heeft koolhydraten nodig. Deze geven ons energie, zijn rijk aan vitamines en mineralen, en zijn goed voor onze hersenen en rode bloedcellen. Maar bij een overschot aan koolhydraten, en dan vooral de ongezonde soort, stijgt ons insulineniveau en onze bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat we sneller weer honger hebben en een energiedip krijgen. Als we minder of – beter gezegd – bewuster koolhydraten eten, krijgen we meer groenten en eiwitrijke producten binnen, die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en meer energie zult hebben. Lees hier meer over koolhydraten en gezondheid. 

Hoe koolhydraatbewust eten?

Niet alle koolhydraten zijn gezond. Zo is het aangeraden om te kiezen voor volkoren granen in plaats van witte. Deze zijn minder bewerkt en bevatten meer voedingsstoffen. Je kan voor een koolhydraat bewuste maaltijd bijvoorbeeld volkoren of speltpasta eten, gewone aardappelen vervangen door zoete aardappel, of eens bloemkoolrijst eten in plaats van witte rijst (zoals in het recept hieronder). Als je het jezelf makkelijk wil maken, kan je ook kiezen voor een koolhydraatarme maaltijdbox. Zo krijg je de ingrediënten voor elk gerecht thuis geleverd (met de receptjes erbij), en weet je vast en zeker dat je elke dag een lekkere, gezonde en koolhydraat bewuste maaltijd kan serveren.

Gebalanceerd eten

Het belangrijkste van al is om gezond en gevarieerd te eten, met pure ingrediënten. Het zit hem in de balans. Om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheden voedingsmiddelen binnenkrijgt, is het aangeraden om naar de voedingswaarde van je maaltijden te kijken. Een voorbeeld van een lekkere gezonde maaltijd is deze bloemkoolrisotto met champignons. 

Nu in de winkel!

Meer Advertorial