De feestdagen zijn helaas voorbij en langzaamaan nemen we weer afscheid van de feestelijke kerstlichtjes en de kerstboom. En dat is niet altijd gemakkelijk. Je kunt je boom natuurlijk in stukken knippen en in de container gooien, maar dat is niet de meest duurzame oplossing. We zetten een aantal ideeën voor je op een rijtje.
Terug naar het land
We schreven al eerder over hoe je op een duurzame manier een kerstboom aan kan schaffen. Twee van die manieren waren Beterboompje en Adopteer een kerstboom. Bij beide initiatieven breng je je boom na de kerst gewoon weer terug. Geen container, maar terug naar het land. Bij Adopteer een kerstboom kun je er zelfs voor kiezen dat je volgend jaar weer je ‘eigen’ boom op kunt komen halen.
In de tuin
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om – als je de ruimte hebt – de kerstboom in de tuin te zetten. Maar lezen we in een eerder geschreven artikel over de kerstboom, het is wel verschillend welke kerstboom het goed doet in de tuin. Tip voor volgend jaar: een goed alternatief is de edele zilverspar (Abies procera ‘Glauca’), met mooie blauwgrijze naalden en een sterke dennengeur. Deze wordt slechts zeven tot negen meter hoog en doet het goed op elke, niet te natte, grond.
Maar je kunt de boom ook nog op een andere manier in je tuin gebruiken. Namelijk in stukjes. Leg de takken bijvoorbeeld in je border op de planten, ter bescherming. Of maak er mulch van om de bodem te beschermen en te voeden. Dat kan van de stam en takken, maar ook van de dennennaalden. Nóg een idee: gebruik de takken en stam als verstopplek voor dieren in de tuin.
Naar een inleverpunt
Veel gemeentes bieden aan om je boom op te laten halen op een bepaalde datum óf hebben speciale inleverpunten. Handig, want daardoor hoef je zelf niet aan de slag met je boom. Nadeel is wel dat de boom dan meestal gewoon bij het gft terecht komt. Gelukkig worden er soms ook goede dingen mee gedaan, dat is verschillend per gemeente. Zo worden de kerstbomen soms verband in een speciale verbrandingsovens, verwerkt tot biomassa wat weer zorgt voor groene stroom. Óf van de verbrande bomen wordt compost gemaakt.
Wanneer ruim je je kerstboom op?
Wanneer je afscheid neemt van je kerstboom ligt natuurlijk helemaal aan jou. Terwijl de een niet kan wachten om alles weer fris te maken voor de lente, houdt de ander de boom het liefst zou lang mogelijk nog in de woonkamer staan. Traditioneel gezien wordt de kerstboom vaak opgeruimd tijdens Driekoningen, op 6 januari.
BRON SEASONS, GARDENERS WORLD, NOS | BEELD GETTY IMAGES, PER BREIEHAGEN, CLARKANDCOMPANY
Nog meer lezen?
Zo houd je je kerstboom jarenlang gezond
Kerstboom kopen? Dit is handig om te weten
DIY: natuurlijke kerstdecoraties maken