Kerstboom kopen, maar welke kies je?

Mariëtte Laan

8 December 2023

kerstboom kopen

Kerstboom kopen, maar welke, en koop je er een met of zonder kluit? Plus: welke je ook koopt, hoe houd je je kerstboom het langst mooi.

Welke kerstboom kopen? Optie: zonder kluit

Kerstboom kopen

Zo veel soorten kerstboom kopen, zo veel keuze

Nordmann-spar is zonder twijfel de populairste kerstboom om te kopen. Hij heeft prachtige, volle naalden die niet prikken en die zelfs na een maand in een warme huiskamer niet uitvallen. De takken staan dicht bijeen, waardoor je er veel kerstversiering in kwijt kunt.
Fraserspar (Abies fraseri) is wat grilliger maar vooral slanker, wat handig is als je weinig plaats hebt. Ruikt lekker naar hars.
Servische spar (Picea omorika) kerstboom kopen kost minder, maar oogt toch nog mooi vol, met decoratieve blauwe naalden. Koop hem in pot, een afgezaagd exemplaar begint al snel uit te vallen.
• De klassieke kerstboom van weleer, de fijnspar (Picea abies), verliest z’n naalden het snelst en wordt steeds minder gekweekt.

Doe de naaldencheck

Hoe weet je of een boom van goede kwaliteit is en ‘vers’, en dus niet al weken vooraf gerooid bij een kerstboom kopen? Wrijf over de takken: er mogen geen naalden afvallen en ze moet soepel meeveren. Staan de bomen binnen in het tuincentrum? Laat ze staan, het is er te warm en te droog. Hoe langer een gerooide boom fris en vochtig blijft (buiten dus), hoe langer hij z’n naalden houdt.
TIP Als de naalden in alle richtingen staan, ligt de boom wellicht al veel te lang verpakt of gestapeld. Kies een andere.

Liever ecologisch

Ideaal gesproken koop je een ecologische kerstboom. Die wordt gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het onkruid en gras tussen de bomen wordt gemaaid of door schapen afgegraasd, in plaats van behandeld met pesticiden. Een ecologische kerstboom kost niet heel veel meer, maar het aanbod is nog beperkt. Een kerstboom adopteren is ook een duurzame optie.

5 weken naaldvast, zo bereik je dat:

• Laat je boom na aankoop minstens 24 uur in een frisse garage of hal acclimatiseren, voor je hem in de warme woonkamer plaatst.
• Zaag bij een afgezaagde boom de onderste 1 à 3 cm van de stam af. Zet hem in een staander met klem en waterreservoir waarin je permanent een bodempje water laat. Een afgezaagde boom heeft water nodig, net als een boeket.
• Benevel de takken als het even kan elke dag met de plantenspuit.
• Houd je boom liefst zo ver mogelijk van tocht, lichtspots en warmtebronnen.

Welke kerstboom kopen? Optie: met kluit

kerstboom kopen - kerstboom in pot

Wil je een kerstboom overhouden, kies er dan een met kluit en plant hem na de feestdagen in de tuin. Geef hem een jaar rust om te herstellen, hij kan ook om de twee jaar terug naar binnen.

Let bij de aankoop hier op:

• Een goede kluit herken je aan de vele kleine wortels die de grond vasthouden.
• Kerstboom kopen? Laat de boom acclimatiseren onder een afdak of in de schuur voordat hij de warme kamer in gaat.
• Een boom in pot plaats je in een plantenschaal en geef je elke 2 dagen 0,5 liter water of meer, als de grond droog aanvoelt. Behandel hem als een kamerplant. Besproei eventueel de takken met water.
• Geen plaats voor een grote boom? Neem een minikerstboom (Picea conica) in pot. Je houdt hem later goed over op je balkon of terras.

Na de feestdagen:

• Snoei de geknakte takken weg, net boven een vertakking. Gebruik ze als winterdek in de borders.
• Zet de boom in een ruime pot met goede potgrond of plant de boom in de tuin.
• Geef een hand gazonstartmest met magnesium (DCM), je ziet de boom weer fris groen worden.
• Je kunt erop wachten: een verblijf in een warme kamer maakt de kerstspar gevoelig voor luizen! Ze komen pas vanaf mei. Bestrijd ze met een biologisch luizenmiddel.

TEKST: MARIE TROMP EN LAURENCE MACHIELS | FOTOGRAFIE: GETTY IMAGES


Gratis voor jouMeer planten & tuin