Pittige rodelinzensoep

Marloes Blom

11 juni 2022

rodelinzensoep

Linzensoep, wij zijn er dol op. Ook omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Onze nieuwe favoriet: pittige rodelinzensoep, een recept van de Britse tv-kok en kookboekenauteur Nigel Slater, uit zijn pas verschenen boek ‘Keukenkronieken’.

Nigel over deze soep:

“Zo nu en dan heb ik een zak verse kerrieblaadjes. Die kunnen mooi in deze soep. Krokant gebakken in een beetje olijfolie in een ondiepe pan, dan uitgelekt op keukenpapier en als aromatische chips over de soep gestrooid.”

Over de linzen

“De kleine groene en bruine linzen van Le Puy en Castelluccio zijn de soorten die ik gebruik voor soepen die met kruiden in plaats van specerijen op smaak worden gebracht. Die bevatten ook knoflook en uien, maar in plaats van vurige chilipepers en aardse komijn vind je munt of dragon, citroen, peterselie of rozemarijn, en heel vaak paddenstoelen. Mijn rodelinzensoepen kunnen heet en aards worden genoemd, maar de soepen die ik met groene en bruine linzen maak, smaken een beetje naar bosgrond. Er wordt vaak spinazie of snijbiet door geroerd, en ’s winters cavolo nero of gekrulde bladeren savooiekool.”

Pittige rode linzensoep

Lunch voor 4 personen

Ingrediënten

  • rode splitlinzen – 175 g
  • 175 g komijnzaad – 1 theelepel
  • zwarte peperkorrels – 1⁄2 theelepel
  • kardemompeulen – 8
  • gemberwortel – een stukje van 35 g
  • knoflook – 3 tenen
  • kurkuma – 1 theelepel
  • kleine, hete chilipepers – 2
  • arachideolie – 3 eetlepels
  • geel mosterdzaad – 1 theelepel
  • tomatenpuree – 1 eetlepel
  • tomaten – 250 g
  • tamarindepasta – 3 theelepels

Voor erover:

  • yoghurt – 120 ml
  • muntblaadjes – 12
  • korianderblaadjes – een kleine handvol
  • arachideolie – een beetje
  • kerrieblaadjes – 8
rodelinzensoep

Bereiding

  1. Was de rode splitlinzen onder koud stromend water.
  2. Doe het komijnzaad en de peperkorrels in een specerijenmolen. Kneus de kardemompeulen, haal de zwarte zaadjes eruit en doe ze ook in de molen. Maal de specerijen tot een grof poeder. (Je kunt dit ook met een stamper in een vijzel doen.)
  3. Doe de gemalen specerijen in een keukenmachine, voeg de geschilde, gepelde en in stukjes gesneden gemberwortel en knoflook, met de kurkuma en chilipepers toe. Schenk er 1 eetlepel van de arachideolie bij en maal alles tot een grove pasta.
  4. Schenk de rest van de olie in een diepe pan op halfhoog vuur, voeg het mosterdzaad toe en bak het 1 minuut terwijl je het afschermt met een deksel mocht het beginnen te springen.
  5. Roer de specerijenpasta erdoor en bak hem een paar minuten tot hij gaat geuren.
  6. Voeg de tomatenpuree toe.
  7. Hak de tomaten grof en doe ze in de pan, bak alles nog een paar minuten en voeg als de tomaten uiteenvallen de linzen, tamarindepasta, 750 ml water en 1⁄2 theelepel zout toe. Draai het vuur laag en laat het 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door.
  8. Doe de yoghurt in een kommetje. Hak de munt- en korianderblaadjes fijn en roer ze door de yoghurt.
  9. Verhit de arachideolie in een kleine koekenpan op halfhoog vuur, doe de kerrieblaadjes erin en bak ze tot ze krokant zijn. Pas op dat ze niet verbranden. Doe ze bij de yoghurt.
  10. Pureer de soep met een pureestamper tot hij dik en romig is (of maal de helft van de soep in de blender tot een pureeachtige textuur en doe hem terug in de pan).
  11. Schep de soep in kommen en roer de kruidenyoghurt er aan tafel door.

Keukenkronieken

Keukenkronieken vertelt het verhaal van Nigel Slater’s leven in de keuken. Waarin hij schrijft over hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd. Van het ontdekken van de beste manier om een kip te braden tot de truc tot perfecte, rokerige, smeuïge auberginepuree. Hij vertelt de verhalen achter de recepten, zoals de herinnering van de eerste baguette die hij at in Parijs, zijn liefde voor Japanse ingelegde radijsjes en zijn eerste stukje chocoladetaart met botercrème. Dit zijn de favoriete recepten die Nigel Slater elke dag thuis kookt; het hart en de ziel van zijn kookkunsten. De ultieme collectie, met meer dan 200 recepten.

Nigel Slater | Keukenkronieken. De ultieme recepten van Nigel Slater | Fontaine | € 34,99 | Meer info via fontaineuitgevers.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST NIGEL SLATER | FOTO JONATHAN LOVEKIN

3x andere heerlijke soepjes

  • Deze oosterse komkommersoep smaakt kruidig, fris en pittig. Én heeft een prachtige kleur door de kurkuma.
  • Niets smaakt zo lekker als een spicy noedelsoep – of het nu een gure winterdag is, of een warme zomerdag. Deze kokoscurrynoedelsoep is gezond en lekker.
  • Je denkt er misschien niet als eerste aan wanneer je aan aardappels denkt: soep. Maar deze aardappelsoep met verse spinazie is voedzaam en heerlijk verwarmend.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht