Oosterse komkommersoep

Marloes Blom

30 april 2022

komkommersoep

Een ecologische moestuin waaruit je het jaar rond kan eten. Velen dromen ervan, Jessica Koomen is de trotse bezitter van zo’n tuin. Én ze maakte samen met Seasons het boek ‘Seasons Moestuin’ – met tips en tricks voor moestuiniers. En ruim honderd (!) gerechten van eigen oogst. Zoals deze Oosterse komkommersoep.

Jessica: “Een komkommerplant in onze kas groeide heel afwijkend. De plant ontwikkelde een brede, platte steel waarop zich elke paar centimeter een kluitje bladeren en bloemen vormde. Van deze plant hebben we 45 komkommers geoogst! We gaven een groot deel weg, maar na opnieuw een overweldigende oogst trok mijn man zich terug in de keuken en bedacht dit recept voor warme komkommersoep. Kruidig, fris en pittig en met een prachtige kleur door de kurkuma.”

Oosterse komkommersoep

Voorgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • ½ tl komijnzaad
  • 1/4 tl korianderzaad
  • 2 kardemompeulen
  • 2 uien
  • 3 knoflooktenen
  • 2 cm gember
  • 1 rode chilipeper
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 el kokosolie
  • 1/4 tl kurkuma
  • 4 grote komkommers
  • 3 citroenbladeren
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 3 el sojasaus
  • versgemalen zwarte peper
  • ½ tl zeezout
  • 1½ l water
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 el citroensap
  • munt-citroenolie (zie het recept hieronder)
  • geroosterde kokoschips, ter garnering
  • ook nodig: molentje of vijzel
komkommersoep
Oosterse komkommersoep

Bereiding

  1. Rooster het komijnzaad, korianderzaad en het zaad uit de kardemompeulen in een koekenpan. Maal de zaden in een molentje of met een vijzel tot poeder.
  2. Hak de ui, knoflook, gember en chilipeper fijn. Snijd de bleekselderij in halvemaantjes.
  3. Snijd 3½ komkommers in plakken, rasp de resterende helft met de grove kant van een keukenrasp en houd de geraspte komkommer apart voor de garnering.
  4. Verhit de kokosolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, knoflook, bleekselderij en gember. Voeg na enkele minuten de kurkuma en chilipeper toe. Bak nog enkele minuten.
  5. Voeg de plakken komkommer, citroenbladeren, het citroengras, de sojasaus, zwarte peper, het zeezout en het water toe. Laat de soep 10 min. zachtjes koken met het deksel op de pan.
  6. Verwijder het citroengras en de citroenblaadjes en pureer de soep in een blender tot een gladde massa. Schenk de soep terug in de pan, voeg de kokosmelk en het citroensap toe en warm nog enkele minuten door.
  7. Schep de geraspte komkommer in het midden van de soepkommen en schep de oosterse komkommersoep eroverheen. Besprenkel met een klein beetje citroen-muntolie (zie recept hieronder) en bestrooi met wat kokoschips.

Munt-citroenolie

Ingrediënten

  • schil van 1 biologische citroen
  • 3 takjes munt
  • 200 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

  • Snijd met een dunschiller de schil van de citroen met zo min mogelijk wit aan de binnenkant van de schil. Pluk de muntblaadjes van de steeltjes. Laat alles een week drogen tussen een schone theedoek.
  • Doe de munt en citroenschil in een fles en vul af met de extra vierge olijfolie.
  • Ook heerlijk over een maaltijdsalade met gekookte boekweit, spinazie, bosui, komkommer, aardbei en geroosterde pijnboompitten. Of maak er je gazpacho mee af.

CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | RECEPTUUR JESSICA KOOMEN | FOTO’S SASKIA VAN OSNABRUGGE

Seasons’ moestuin

In deze tijd zien we meer dan ooit dat mensen zelf een eigen moestuin willen aanleggen en willen koken van eigen oogst. Met Seasons’ moestuin laat Jessica Koomen zien hoe iedereen op een eenvoudige manier kan beginnen met een ecologische moestuin en hoe je met de oogst heerlijke gerechten kan maken.

Naast praktische tips voor beginnende moestuiniers geeft Jessica leuke DIY-oplossingen voor een efficiënte, biodiverse en ecologische moestuinlifestyle, zoals het maken van een composthoop of hoe je met diverse conserveertechnieken eten kunt bewaren.

De meer dan honderd recepten in dit moestuinboek (ingedeeld op fruit-, kruiden- en groentesoorten) zijn vrij van geraffineerde ingrediënten, grotendeels glutenvrij en plantaardig. Maak bijvoorbeeld de romige ontbijtpudding van bietjes uit eigen tuin of een winterposteleincurry in het voorjaar of zomers druivensorbetijs met munt. De gerechten zijn eenvoudig te maken, maar wel verrassend en gezond.

Jessica Koomen | Seasons’ moestuin | € 34,99 | Bestellen kan eenvoudig via tijdschriftnu.nl

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten