Hotpot: zo maak je deze oosterse fondue

Marjolein ter Braak

26 December 2023

hotpot recept

Hotpot, een traditionele Aziatische maaltijd (of eigenlijk fondue) is een leuke afwisseling voor de kaasfondue zoals wij ‘m kennen. Overweeg je om met de feestdagen te gaan gourmetten? Dan kun je voor de verandering ook kiezen voor hotpot. We duiken in de geschiedenis van dit gerecht en vertellen je welke soorten er bestaan. Ook vind je hier een hotpot recept dat je gemakkelijk maakt.

Wat is hotpot?

Hotpot, staat voor ‘fire pot’ of ‘Chinese fondue’. Bij hotpot wordt een pot met bouillon in het midden van de tafel gezet. Iedereen kookt vervolgens zelf hun eten door verschillende ingrediënten, zoals vlees, zeevruchten, groenten en noedels, in de bouillon te dippen. De oorsprong van hotpot gaat duizenden jaren terug in China, waar het een populaire manier was om samen te komen en te genieten van een maaltijd.

Verschillende soorten hotpot

Hotpot bestaat niet alleen in de Chinese keuken. Japan heeft Shabu-Shabu, Korea heeft Jeongol en in Thailand is er een variant bekend als Jim Jum. Elk van deze soorten heeft zijn eigen bouillon en ingrediënten, waardoor het gerecht overal anders smaakt. Natuurlijk kun je ook variëren in de ingrediënten die je in de bouillon doopt.

Hotpot
Japanse hotpot

Hotpot recept

Gelukkig is het een erg gemakkelijk te maken gerecht. Hier is een basisrecept om je op weg te helpen.

Ingrediënten

Zo maak je het

  • Vul een grote pot met de bouillon en breng deze aan de kook. Zet de pot op een draagbare kookplaat in het midden van de tafel. Zet de ingrediënten die je in de bouillon gaat koken in leuke schaaltjes rondom de pot. Iedereen kan nu zelf zijn eten in de hete bouillon dompelen en koken. Smullen maar!

Andere Seasonsrecepten

Natuurlijk is er nog genoeg ander lekkers om uit te kiezen. We hebben de beste risottogerechten voor je op een rijtje gezet. Of bekijk onze favoriete toetjes met mascarpone. Voor de echte smulpapen hebben we heerlijke comfortfood, of de iets gezondere variant: comfortfood met groente.


Gratis voor jouMeer Hoofdgerecht