Ultiem comfortfood: deze spaghetti bolognese

Marloes Blom

15 januari 2023

spaghetti bolognese

De perfecte spaghetti bolognese – het duurt soms even voordat je dat recept te pakken hebt. Wij zijn dol op deze variant waaraan je ook linzen toevoegt. Een recept uit het pas verschenen boek ‘Ultiem comfortfood’, van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Hugh over dit recept:

“Ik maak mijn spag bol al jaren met extra groenten en peulvruchten, en krijg daar eigenlijk nooit klachten over, maar de switch naar volkorenspaghetti had in eerste instantie wel wat voeten in de aarde. Inmiddels gaat het er net zo makkelijk in als het witte spul ooit deed (ik begin met 50 gram droge spaghetti per persoon). Je kunt de bolognese trouwens ook zonder spaghetti serveren. Roer er dan een blik van 400 gram kidney- of limabonen, of linzen door en serveer hem met wat geslonken boerenkool of spinazie, en een frisse groene salade.”

Spaghetti bolognese

Hoofdgerecht | 6 – 8 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie of neutrale olie
  • 1 grote ui, gehakt
  • 1 middelgrote prei, dun gesneden
  • 2 middelgrote wortels, geschrapt en in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • ongeveer 150 g koolraap of koolrabi, geschild en in blokjes
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten, grof geplet, of 800 ml passata di pomodoro
  • 1 laurierblaadje
  • een takje tijm en/of wat peterseliesteeltjes (optioneel)
  • 100 g ongerookte doorregen bacon of ontbijtspek, gehakt
  • 500 g rundergehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 250 ml rundvlees- of groente- bouillon
  • een blik van 400 g linzen, uitgelekt, of 300 g gekookte Puy-linzen
  • zeezout en zwarte peper

Voor erbij

  • volkorenspaghetti of extra peulvruchten/groenten (zie boven)
  • van het blok geraspte parmezaan, voor erbij
spaghetti bolognese

Bereiding

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een zeer grote pan of braadpan op matig vuur. Doe de ui, prei, wortel, bleekselderij, koolraap of koolrabi en knoflook erbij en voeg een snuf peper en zout toe. Leg een deksel op de pan af en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de groenten zacht worden. Doe de tomatenpuree en gepelde tomaten (druk ze plat met de achterkant van je lepel) of passata erbij, en voeg het laurierblaadje en eventuele andere kruiden toe. Breng de saus zachtjes aan de kook.
  2. Je kunt het vlees aanbraden terwijl de groenten staan te bakken, maar als je het makkelijker vindt kun je er ook mee wachten tot de saus staat te pruttelen. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op vrij hoog vuur en bak de bacon in een paar minuten 81 goudbruin en krokant. Schep de bacon bij de pruttelende saus, maar laat zoveel mogelijk vet in de koekenpan.
  3. Doe vervolgens het gehakt in de pan (als de pan niet groot genoeg is kan het eventueel ook in twee porties), strooi er een snuf peper en zout bij en blijf roeren tot het vlees mooi bruin is. Dat duurt ongeveer 10 minuten en is belangrijk omdat het aanbraden voor veel smaak zorgt. Het gehakt geeft in eerste instantie vrij veel vocht af, maar dat verdampt al snel, waarna het begint te verkleuren. Schep het vlees bij de pruttelende saus en braad de rest op dezelfde manier aan.
  4. Giet de wijn in de hete koekenpan en schraap het gekaramelliseerde aanbaksel van de bodem los. Giet het mengsel wanneer de wijn voor ongeveer de helft ingekookt is bij de saus. Giet nu ook de bouillon erbij. Laat de saus ongeveer 1 uur met deksel op de pan zachtjes koken, terwijl je regelmatig blijft roeren om te voorkomen dat de boel aankoekt, tot hij heerlijk rijk en dik is. Giet er als hij te dik wordt zo nodig een extra scheutje water bij.
  5. Doe de linzen erbij, laat nog even pruttelen om ze op te warmen en voeg zo nodig peper en zout toe. Serveer met spaghetti, of extra groenten, en wat geraspte parmezaan.

Ultiem comfortfood. Pure recepten voor elke dag

Geniet van het lekkerste comfortfood met ‘Ultiem comfortfood’ van Hugh Fearnley-Whittingstall. Na ‘Veg!’ en ‘Heel veel veg!’ is Hugh terug met een kookboek vol met heerlijke gerechten die gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren. Denk aan pikante pompoen-linzensoep, een smakelijke kip-preitaart en rabarbercrumble. Van soep, stoofpot, taco’s en kebab tot hartige én zoete taarten, cakes en koek: ‘Ultiem comfortfood’ bevat troostrijke recepten van over de hele wereld, voor ieder moment van de dag. ‘Ultiem comfortfood’ staat vol vis-, vlees- én vega(n) recepten. Dit nieuwe kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall is daarom een must-have voor in iedere keuken.

Hugh Fearnley-Whittingstall | Ultiem comfortfood | Becht | € 29,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST HUGH FEARNLEY-WHITTINGSTALL | FOTOGRAFIE SIMON WHEELER

Ook lekker

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten