5 overheerlijke herfst baksels

Rachel Vieth

23 oktober 2025

Herfst baksels

Regen tegen de ramen, kaarsjes aan en de heerlijke geur van versgebakken lekkers uit de oven: de herfst is de perfecte tijd om te bakken. Daarom zetten we een aantal lekkere herfst baksels voor je op een rijtje.

Pompoen-appeltaart met kaneel-calvados-room

Deze heerlijke pompoen-appeltaart is een variant op het traditionele baksel dat we allemaal zo graag bakken als er een verjaardag op de kalender staat. De kaneel-calvados-room maakt het geheel lekker smeuïg. Wij delen het recept! 

Nagerecht voor 8 personen | ± 1 uur en 15 min. + oventijd ± 30-35 min. 

Ingrediënten

  • 90 g boter
  • 1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 2 grote grannysmithappels of andere stevige, zure appels: geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
  • 135 g bruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 50 g pecannoten, gehakt en geroosterd
  • 2 vellen koelvers bladerdeeg bloem om uit te rollen
  • 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
  • 250 ml slagroom
  • 2 el basterdsuiker
  • 30 ml calvados
  • Ook nodig: rand van een ingevette springvorm 28 cm Ø, bakpapier

Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.

herfstbaksels

Focaccia met herfstdecoratie

Lekker voor bij een soepje of als snackje op de borrelplank. En óók lekker met pompoen hummus. Je maakt deze focaccia in 20 minuten. Daarna nog even rijzen en dan de oven in.

Voor 1 brood
ca. 20 min. + ca. anderhalf uur rijzen
Oventijd ca. 20 min.

Ingrediënten:

  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water (± 36 °C)
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl biologische honing
  • 1 tl zout
  • 420 g bloem
  • Ook nodig: bakplaat met opstaande rand van 20 x 30 cm, bekleed met bakpapier en royaal bestreken met olijfolie.

Topping voor de focaccia:

  • ± 10 groene olijven zonder pit 2 tl zeezoutvlokken
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 kleine rode ui, in schijfjes

Lees hier de rest van het recept.

focaccia

Bosbes-banaan-havermoutrepen

Eigenlijk is dit recept lekker in elk seizoen, maar eet je ‘m warm uit de oven of voeg je een beetje kaneel toe, dan wordt het vanzelf een herfstig baksel.

Bereidingstijd: ± 20 min. 
Oventijd ± 20 min.

Ingrediënten 

  • Extra nodig: bakvorm van 20 x 20 cm, keukenmachine of blender
  • 160 g havermout 
  • 80 g amandelen 
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 middelgrote rijpe banaan, gepureerd 
  • 70 g honing
  • 1 el pindakaas
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei
  • ± 6 el bosbessen-chiajam

Hier lees je de rest van het recept.

bosbessen

Echte herfst baksels: brownies met bladeren

Wij zijn dol op brownies – ook omdat ze vaak eenvoudig te maken zijn. Deze smeuïge chocolade brownies maak je in een handomdraai, inclusief herfstige look. Leuk om iemand mee te verrassen! 

Voor ± 20 stuks | ± 15 min. + oventijd ± 25 min. 

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 150 g pure chocola in stukjes
  • 1 el honing
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 tl vanille-extract, afgevlakt
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder, afgevlakt
  • 3 el cacaopoeder
  • mespuntje zout
  • 3 el gehakte hazelnoten (optioneel)
  • poedersuiker (decoratie)

Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.

brownies

Kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus

Een heerlijk baksel dat je heerlijk kunt opeten bij de koffie maar ook nog eens heel lekker is als dessert met vanillesaus.

Nagerecht voor 6-8 personen | stoofpeertjes ± 2 uur | cake ± 15 min. + oventijd ± 45 min. vanillesaus ± 30 min. 

Ingrediënten

Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)

  • 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
  • 1 kaneelstokje
  • 2-3 kardemompeulen (heel)
  • 2-3 kruidnagels
  • 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
  • 50 g suiker

Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)

  • 100 g zachte roomboter
  • 175 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml melk
  • poedersuiker om te serveren

Ook nodig: springvorm van Ø 24 cm, ingevet Voor de vanillesaus (voor ± 700 ml)

  • 3 tl maïzena
  • 500 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 4 el suiker

Nieuwsgierig naar de rest van het recept? Dat lees je hier.

OMSLAGBEELD UNSPLASH, SIXTEEN MILES OUT

Op zoek naar nog meer herfst baksels?

Onze collega’s van Delicious zetten een aantal heerlijke herfsttaarten voor je op een rijtje.