Kerstrecept: kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus

Marloes Blom

19 december 2021

kardemomcake

Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, taart en cakes – warm en kruidig. Zoals deze kardemomcake met cranberry-peertjes en zelfgemaakte vanillesaus. Dat wordt smullen met kerst…

Kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus

Nagerecht voor 6-8 personen | stoofpeertjes ± 2 uur | cake ± 15 min. + oventijd ± 45 min. vanillesaus ± 30 min.

Ingrediënten

Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)

  • 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
  • 1 kaneelstokje
  • 2-3 kardemompeulen (heel)
  • 2-3 kruidnagels
  • 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
  • 50 g suiker

Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)

  • 100 g zachte roomboter
  • 175 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml melk
  • poedersuiker om te serveren

Ook nodig: springvorm van Ø 24 cm, ingevet Voor de vanillesaus (voor ± 700 ml)

  • 500 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 4 el suiker
  • 3 tl maïzena

kardemomcake

Bereiding

Stoofpeertjes

  1. Doe alle ingrediënten in een pan en voeg indien nodig wat water toe; de peren moeten ongeveer half onder vocht staan.
  2. Breng langzaam aan de kook. Laat de peren zachtjes in 11⁄2-2 uur gaar en zacht koken. Draai de peren af en toe zodat de hele peer mooi rood en egaal van kleur wordt. Je kunt de peertjes zowel warm als koud gebruiken.

Kardemomcake

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Klop met een mixer de zachte boter en suiker tot het grootste gedeelte van de suiker is opgelost.
  3. Voeg de eieren en de kardemom toe en klop ze voorzichtig door het botermengsel.
  4. Voeg om en om het zelfrijzend bakmeel en de melk toe aan het botermengsel en klop tot een egaal beslag.
  5. Doe het mengsel in de springvorm en bak circa 45 min. onder in de oven.
  6. Laat de cake afkoelen op een rek en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Vanillesaus

  1. Breng de melk, slagroom en het vanille- stokje in een steelpan langzaam tegen de kook aan en laat het even trekken (maar niet koken).
  2. Klop met een garde de eidooiers, suiker en maïzena.
  3. Haal het vanillestokje uit het melkmengsel (tip: spoel het af, laat het drogen en doe het in een pot suiker om zo zelf vanillesuiker te maken).
  4. Schenk al kloppend met een garde een beetje van de warme melk bij de eidooiers. Als dat goed gemengd is, kun je langzaam al kloppend de rest van de melk erbij doen.
  5. Doe het mengsel terug in de pan en laat het langzaam dikker worden terwijl je met een houten lepel roert. De saus heeft de goede dikte als hij aan de achterkant van de lepel blijft plakken. Laat hem niet te lang op het vuur staan en ook niet koken, dan schift de saus. Blijf goed roeren, ook langs de randen en bodem. Gebruik eventueel een kookthermometer: haal de saus van het vuur als hij 80 °C is. Roer de saus van het vuur af nog even door en dek hem af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

CREDITS: PRODUCTIE, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Meer kerstige recepten uit het hoge Noorden

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht