Gebakken kwarktaart met peperkoekbodem en cranberryjam – heerlijk én feestelijk

Marloes Blom

22 december 2021

kwarktaart

Warme broodjes en zoete koek uit het koude noorden. Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, cakes en taart. Warm en kruidig met kerstingrediënten als cranberry, kaneel en karamel. In het kerstnummer van Seasons vind je 9 heerlijke Scandinavische bakrecepten – én een recept voor de lekkerste glühwein. Het recept voor deze feestelijke kwarktaart delen we hier, enjoy!

Gebakken kwarktaart met peperkoekbodem en cranberryjam

Taart voor 8-10 personen | ± 30 min. + oventijd ± 50 min.

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 100 g boter
  • 200 g peperkoekjes (hier vind je het recept – of koop ze kant en klaar bij Ikea)
  • ook nodig: springvorm van Ø 23 cm bekleed met bakpapier

Voor de kwarklaag

  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 ml slagroom
  • 500 g volle kwark
  • 50 g amandelmeel
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de jamlaag

  • 250 g cranberry’s
  • 100 g suiker

kwarktaart

Bereiding

  1. Smelt voor de bodem de boter op laag vuur in een pannetje. Verkruimel de peperkoekjes en roer ze door de gesmolten boter. Doe het koekjes-botermengsel in de met bakpapier beklede springvorm en druk de bodem goed aan. Laat de vorm met de bodem in de koelkast even rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Klop voor de vulling de eieren met de suiker totdat de suiker grotendeels is opgelost. Roer de slagroom door de kwark en spatel het mengsel samen met het amandelmeel door het eiermengsel.
  4. Schep het mengsel op de peperkoekjesbodem en bak de taart ca. 50 min. in de voorverwarmde oven. De taart moet gestold en goudbruin zijn, dan is hij klaar.
  5. Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de cranberryjam. Breng daarvoor de cranberry’s met een scheutje water aan de kook en laat ze tot jam koken. Voeg als de bessen zacht zijn de suiker toe en laat het mengsel iets inkoken.

CREDITS: PRODUCTIE, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Meer lekkere zoete kerstrecepten

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten