Het bosbesje heeft verborgen krachten: het zit vol vitaminen en mineralen, kleurt je eten prachtig blauwpaars en heeft een zoet-frisse smaak. Het is een gezond en lekker tussendoortje. Maak bijvoorbeeld zelf deze heerlijke bosbes-banaan-havermoutrepen. Voedzaam, lekker en gezond!
Bosbes-banaan-havermoutrepen
Bereidingstijd: ± 20 min.
Oventijd ± 20 min.
Ingrediënten
- 160 g havermout
- 80 g amandelen
- 1 tl bakpoeder
- 1 middelgrote rijpe banaan, gepureerd
- 70 g honing
- 1 el pindakaas
- 1 tl vanille-extract
- 1ei
- ± 6 el bosbessen-chiajam, dit recept vind je in Seasons 5 2025.
- Extra nodig: bakvorm van 20 x 20 cm, keukenmachine of blender

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakvorm met bakpapier. Laat een paar centimeter over de zijkanten hangen, zodat je het gebak er straks gemakkelijk uit kunt halen.
- Doe de helft van de havermout in een keukenmachine of blender en maal tot fijn meel. Voeg de amandelen toe en maal de amandelen mee tot kleine stukjes.
- Doe het havermoutmeel-notenmengsel in een mengkom. Meng goed met de resterende havermout en het bakpoeder. Roer de gepureerde banaan, honing, pindakaas, ei en vanille-extract erdoor en meng tot een samenhangend deeg.
- Doe 2/3 van het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Schep de jam erop. Houd ruim 1⁄2 cm van de rand vrij om te voorkomen dat de jam verbrandt en spreid de jam gelijkmatig uit. Schep de rest van het havermengsel erop en strijk glad met een spatel.
- Bak ± 20 min. in de oven, tot het midden stevig is geworden en de bovenkant goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat ± 10 min. in het bakblik afkoelen. Neem uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen. Snijd de koek met een scherp mes in repen en bewaar ze in een goed afgesloten trommel op kamertemperatuur. De repen blijven tot vijf dagen goed.
Meer havermoutrecepten?
Van koekjes tot pannenkoeken: 5 havermout recepten
Heerlijk ‘low-carb’ ontbijtje: hartige havermoutcongee
Mmmmm havermoutpannenkoekjes met bramen en honing
PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE VERONIKA MOEN | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER