Najaarsrecept: focaccia met herfstdecoratie

Marjolein ter Braak

19 oktober 2025

focaccia

Lekker voor bij een soepje of als snackje op de borrelplank. En óók lekker met deze pompoen hummus. Je maakt deze focaccia in 20 minuten. Daarna nog even rijzen en dan de oven in.

Focaccia maken: dat doe je op een dag dat je tijd hebt. Het deeg moet in totaal anderhalf uur rijzen voordat het de oven in kan. Heerlijk dus op een dag waarop niet teveel moet en wel vanalles kan.

Focaccia met herfstdecoratie

Voor 1 brood
ca. 20 min. + ca. anderhalf uur rijzen
Oventijd ca. 20 min.

Ingrediënten:

  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water (± 36 °C)
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl biologische honing
  • 1 tl zout
  • 420 g bloem
  • Ook nodig: bakplaat met opstaande rand van 20 x 30 cm, bekleed met bakpapier en royaal bestreken met olijfolie.

Topping voor de focaccia:

  • 2-3 el olijfolie
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 kleine rode ui, in schijfjes
  • ± 10 groene olijven zonder pit 2 tl zeezoutvlokken
focaccia

Bereiding:

  • Doe in een ruime kom de gist met 50 ml van het water en laat staan tot het gaat schuimen. Voeg olie, honing, zout en bloem toe en meng goed door. Kneed in ± 5 min. tot een zacht en licht plakkerig deeg. Doe terug in de kom en laat afgedekt in 45-60 min. rijzen of tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg op de bakplaat en druk het met ingevette handen uit. Laat nog ± 30 min. rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Versier het deeg met blaadjes peterselie, rode ui en olijven. Druk licht aan, bestrijk met nog wat olie en bestrooi met de zoutvlokken.
  • Bak de focaccia in ± 20 min. goudbruin en gaar.

Lekker met deze dipjes:

RECEPTUUR HEGE BARNHOLT | BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE BJØRN JOHAN STENERSEN | STYLING HEGE BARNHOLT