5x superduperdips: van linzendip tot wortelhumus tot groene-erwtenpesto

Marloes Blom

11-09-2021 06:00:53

dip

Het fijne van deze superduperdips: ze zijn niet alleen lekker & gezond – maar ook nog eens klimaatvriendelijk. Het recept is van de hand van de Zweedse Lina en Mia van het lifestyleplatform Food Pharmacy, en komt uit hun boek ‘Food pharmacy – Op jacht naar goede voeding’. Rest alleen de vraag, maak je één dip, twee, of… ga je voor alle vijf?

5x superduperdips

“Dips, toppings en hummus – welke naam je het beestje ook maar geeft – zijn een fijne manier om extra voedingsstoffen aan je maaltijd toe te voegen. Gebruik ze in een salade, op een zoete aardappel of op een stukje versgebakken knapperig (plat)brood” dip

5x superduperdips

Snack | 1 kom van elk | NB: om ze te maken heb je een blender nodig

1. Linzendip

Ingrediënten

  • 150 g groene linzen
  • 115 g cashewnoten, 4 uur in water geweekt
  • 125 g doperwten uit de diepvries, ontdooid
  • 15 g verse peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 tl gemalen koriander
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Mix dan alle ingrediënten, behalve het zout en de peper, in een blender tot een vrij stevige (dip-)consistentie; voeg eventueel nog een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.

0,5 CO2 – de hele kom staat gelijk aan 0,54 kg CO2

2. Zuurkoolhumus met walnoten

Lina en Mia over deze zuurkooldip: “Een spannende variatie op een van onze favoriete dips: hummus. Gevuld met gefermenteerde kool die je darmflora en smaakpapillen erg vrolijk maakt. Mmm!”

Ingrediënten

  • 60 g walnoten, 1-4 uur in water geweekt
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 blik witte bonen (uitgelekt ca. 230 g)
  • 1 el koudgeperste koolzaadolie
  • 75 g zuurkool
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Spoel de walnoten en bonen af en laat ze uitlekken.
  2. Snijd de peterselie en de knoflook fijn.
  3. Mix alle ingrediënten, behalve het zout en de peper, in een blender glad; voeg eventueel nog een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.

0,1 CO2 – De hele kom staat gelijk aan 0,13 kg CO2e

3. Wortelhumus met kikkererwten en komijn

Lina en Mia over deze wortelhumus: “Nog een leuke hummusvariant, nu met een mooie oranje kleur door de wortels en een warme, kruidige smaak door de komijn. Een van onze nieuwe favorieten!”

Ingrediënten

  • 4 middelgrote wortels
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt ca. 230 g)
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1 tl komijnzaad, geplet
  • 1 el koudgeperste koolzaadolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el lichte tahin
  • 75 ml water
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Stoom de wortels in circa 15 minuten zacht en laat ze afkoelen.
  2. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
  3. Plet de knoflook en het komijnzaad.
  4. Mix alles dan samen met de andere ingrediënten, behalve het zout en de peper, in een blender glad.
  5. Breng op smaak met zout en peper.

0,1 CO2 – De hele kom staat gelijk aan 0,12 kg CO2e

4. Groene-erwtenpesto

Lina en Mia over deze groene-erwtenpesto: “Een leuke en vernieuwende manier om doperwten te serveren. Probeer deze pesto ook eens als topping op een pizza!”

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 250 g doperwten uit de diepvries, ontdooid
  • 1 handje boerenkoolbladeren
  • 25 g gemengde verse kruiden
  • 40 g zonnebloempitten
  • 1 el edelgistvlokken (optioneel)
  • 2 el koudgeperste koolzaadolie
  • 1 el appelciderazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • optioneel: chilivlokken

Bereiding

  1. Plet de knoflook en mix hem met de rest van de ingrediënten, behalve het zout en de peper, in een blender tot een dikke pesto. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Snelle tip: Voeg wat chilivlokken toe voor een pittigere smaak.

0,2 CO2 – De hele kom staat gelijk aan 0,2 kg CO2e

5. Romige pastinaakdip

Lina en Mia over deze pastinaakdip: “Een zalige dip met veel smaak. Wij garneren er graag een salade mee!”

Ingrediënten

  • 7 middelgrote pastinaken
  • 1 handje bieslook
  • 2 tl dijonmosterd
  • 2 handjes vers basilicum
  • 180 ml water
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Snijd de pastinaken in blokjes, stoom ze in 10 minuten zacht en laat ze afkoelen.
  2. Hak de bieslook en mix de pastinaken en de bieslook met de andere ingrediënten, behalve het zout en de peper, in een blender glad. Breng op smaak met zout en peper.

<0,1 CO2 – De hele kom staat gelijk aan 0,08 kg CO2e

Food pharmacy – Op jacht naar goede voeding

Hoe kun je ervoor zorgen dat wat je eet zowel goed is voor jezelf als voor de planeet? In ‘Food pharmacy – Op jacht naar goede voeding’ nemen de Zweedse Lina en Mia van het populaire lifestyleplatform Food Pharmacy je mee in hun zoektocht naar een betere gezondheid voor mens en aarde. Wat we eten heeft namelijk enorme invloed op het klimaat, maar met een paar simpele aanpassingen in je dieet kun je je CO2-voetafdruk enorm verminderen. Met het gezondheidskompas in dit boek leer je te ‘jagen’ op goede voeding. De opbrengst van die jacht tover je met de 60 klimaatvriendelijke recepten om in een heerlijke voedzame maaltijd. Goed voor jou én goed voor de planeet, what’s not to like? Lina Nertby Aurell & Mia Clase | Food Pharmacy – Op jacht naar goede voeding | € 21,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl – kopen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: FOTOGRAFIE ULRIKA EKBLOM | TEKST LINA NERTBY AURELL & MIA CLASE

Nu in de winkel!

Meer Overige recepten