Venkel maanzaadcake

Marloes Blom

8 November 2022

venkel maanzaadcake

In de herfst en winter genieten we toch nét een tikje meer van lekker bakken. Deze venkel maanzaadcake bijvoorbeeld, uit het pas verschenen boek ‘Parsi’, van chefkok Farokh Talati.

Farokh over dit recept:

“Een goede cake is een van de pijlers van Parsische cafés en een must tijdens theetijd. Laat je in gedachten meevoeren naar de bedrijvigheid van Mumbai terwijl je de cake, heet uit de oven, bij een kopje masala chai eet. Hij is eenvoudig om te maken en de malsheid in combinatie met de citrussmaken en sprankelende knapperigheid van de zaadjes maken hem uitermate verrukkelijk. De karnemelk voegt een heerlijk zure smaak toe aan de cake, maar yoghurt levert vergelijkbare resultaten op.”

Venkel maanzaadcake

Zoet | Voor 1 grote cake van 900 g

Ingrediënten

 • 150 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten (of vet in met olie)
 • 130 g fijne kristalsuiker
 • 20 g demerarasuiker of ruwe rietsuiker
 • een snufje zout
 • 3 grote eieren
 • 1 tl venkelzaad, gestampt in een vijzel
 • 2 el maanzaad
 • schil van 1 onbespoten citroen (of van een andere citrusvrucht; sinaasappel of grapefruit werkt ook)
 • 170 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
 • 80 ml karnemelk of volle yoghurt
venkel maanzaadcake

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een rechthoekige bakvorm eerst in met een dun laagje boter of plantaardige olie en bestrooi met bloem. Tik de vorm ondersteboven op het aanrecht om overtollige bloem te verwijderen; controleer of er plekken zonder bloem zijn, want op die plekken blijft de cake aan de vorm plakken als het tijd is om hem eruit te halen.
 2. Klop de boter met de fijne kristalsuiker, de demerarasuiker en het zout in een grote kom met een pollepel of in een standmixer met de platte klopper glad, licht en luchtig. Klop een voor een de eieren erdoor.
 3. Voeg het venkelzaad, het maanzaad en de citroenschil toe en klop erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor, tot er een dik, egaal beslag ontstaat. Roer tot slot de karnemelk of de yoghurt erdoor.
 4. Schenk het beslag in de bakvorm, tot deze voor maximaal driekwart gevuld is. Tik een paar keer kort en flink met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen en het beslag goed te verdelen. Bak 45 minuten in de oven, tot de cake aan de bovenkant goudbruin is en een mes er schoon uitkomt.
 5. Haal de cake uit de oven en tik nog een keer flink met de vorm op het aanrecht; hierdoor gaan alle kleine, sponsachtige luchtbelletjes in de cake kapot, zodat de stoom kan ontsnappen en de cake tijdens het afkoelen niet inzakt. Laat iets afkoelen, haal de cake uit de vorm en eet warm of koud in plakjes met een kopje masala chai (red: een ander recept uit Parsi).

Als je de cake niet in één keer opeet, is hij 2 tot 3 dagen prima houdbaar in een luchtdicht afgesloten bakje op het aanrecht.

Parsi

De keuken van de Parsi laat zich het best omschrijven als een fusionkeuken: vluchtelingen (Zoroastrianen) uit het voormalige Perzië vestigden zich in de 8e eeuw in het westen van India waardoor een rijke culinaire interactie ontstond. Farokh Talati, chef-kok van St. John Bread and Wine te Londen, is Parsi en met dit kookboek krijg je alle recepten uit de Parsikeuken waarmee Talati is grootgebracht. Zoals dhansak, een populair vleesgerecht met linzen en groenten als aubergines, spinazie en pompoen. Of ontdek de enorme variatie in eiergerechten als gebakken ei op spicy tomaten of op ‘rijst van gisteren’.

Parsi zijn dol op vlees- en visgerechten maar de keuken biedt ook een keur aan vegetarische schotels als aubergines gestoofd in kokosmelk & korianderchutney. Ontdek heerlijke pickles van mango en fenegriek of maak de mooiste salades uit de Parsikeuken: rammenas met komkommer & granaatappel of van wortel, maïs & paneer. Maak je eigen specerijenmengsels als sambhal masala of ghee, yogurt en paneer. Met Parsi heb je een bijzonder kookboek in handen waarin je ontdekt dat de deze keuken zich wezenlijk onderscheidt van de Indiase.

Farokh Talati | Parsi | Good Cook | € 35 | Meer informatie op goodcook.nl, te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST FAROKH TALATI | FOODFOTOGRAFIE SAM A. HARRIS

Ook lekker


Gratis voor jouMeer Recepten