Frambozencheesecake met kruimellaag

Marloes Blom

9 juli 2022

Koken uit één pan, en bakken uit één bakblik. Wel zo handig. En als je er dan ook nog deze overheerlijke frambozencheesecake met kruimmellaag mee bakt…. Dit recept komt uit ‘Uit één bakblik’, van Great British Bake Off-winnaar Edd Kimber (@theboywhobakes).

Edd, over deze cheesecake:

“Met citroen geïnfuseerde cheesecake, afgewerkt met heerlijke frambozen, zijn zonder meer al geweldig. Ik wilde ze toch iets spectaculairder maken, en daarom krijgen ze nog een kruimellaag waardoor ze een prachtige textuur krijgen. Hoewel je nu misschien denkt dat je een extra laag moet maken, maak je eigenlijk een grotere hoeveelheid van de bodem en houd je daar een kleine hoeveelheid van achter die je over de cheesecake kruimelt. Ik vind ze heerlijk bij een kop thee en snijd ze dan in wat kleinere vierkantjes, als een soort friandise, maar je kunt ze ook, net als brownies, in een wat groter formaat snijden.”

Frambozencheesecake met kruimellaag

Zoet | 16 – 24 porties

Ingrediënten

  • boter of neutrale olie, om in te vetten

Voor de kruimellaag

  • 350 g bloem
  • 200 g extra fijne kristalsuiker
  • ¼ tl zout
  • 225 g boter, gesmolten
  • 4 el havervlokken

Voor de cheesecake

  • 565 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 120 ml zure room, op kamertemperatuur
  • 200 g extra fijne kristalsuiker
  • 2 el maïzena
  • 2 tl vanillepasta
  • geraspte schil van 2 onbespoten citroenen
  • 2 grote eieren

Voor de frambozenvulling

  • 3 el frambozenjam
  • 300 g verse frambozen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met een vel bakpapier dat je aan beide lange zijden laat overhangen. Zet het bakpapier vast met metalen klemmetjes.
  2. Voor de kruimellaag meng je de bloem, de suiker en het zout in een grote kom. Voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe en roer met een vork tot je een kruimelig mengsel hebt. Verdeel ongeveer twee derde van dit mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Gebruik een stevig glas om het aan te stampen tot een compacte laag. Prik met een vork gaatjes over de hele bodem en plaats 10 minuten in de diepvries. Meng de rest van de kruimellaag met de havervlokken en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Bak de bodem 20 minuten in de oven tot deze licht begint te kleuren. Haal uit de oven en zet apart.
  4. Voor de cheesecake meng je alle ingrediënten in een grote kom tot een glad mengsel. Verdeel het cheesecakebeslag gelijkmatig over de bodem.
  5. Voor de frambozenvulling verwarm je de frambozenjam zachtjes in een pan tot deze vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en roer de frambozen er voorzichtig doorheen zodat de frambozen met de jam zijn bedekt. Verdeel her en der wat frambozen over de cheesecake en strooi er gelijkmatig de achtergehouden kruimels overheen.
  6. Bak de cheesecake 35-40 minuten in de oven of tot de kruimellaag lichtbruin en krokant is.
  7. Laat 1 uur in de vorm afkoelen en plaats de vorm daarna minimaal 4 uur in de koelkast. Snijd in stukken en serveer.
  8. Je kunt de frambozencheesecake 4 dagen bewaren in een afgesloten doos.

Uit één bakblik

The Great British Bake Off-winnaar Edd Kimber bewijst met Uit één bakblik dat je met weinig benodigdheden de sterren van de hemel kunt bakken. Koekjes, cakes, bars, pasteitjes en desserts, fruitig of notig, met chocolade of specerijen: slechts één bakblik maar oneindig veel mogelijkheden.

Winnaar van BBC Good Food, The Guardian, New York Times & The Washington Post Cookbook of the Year 2020 prijzen!

Edd Kimbler | Uit één bakblik | Kosmos | € 18,50 | Meer info via kosmosuitgevers.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST & FOTOGRAFIE / FOODSTYLING EDD KIMBER

Meer lekkers met frambozen

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten