Voorjaar! Salade van aardbeien en asperges

Marene Hendriksen

26 March 2019

Leentje Speybroeck

Nog zo’n heerlijk recept van de Vlaamse Leentje Speybroeck uit haar nieuwste boek ‘Kook het seizoen’. Deze salade van aardbeien en asperges is een echt voorproefje van de lente. De frisse aardbeien in combinatie met de eerste groene lenteblaadjes. Wij zijn fan! Leentje Speybroeck: ”Deze salade is een ode aan de eerste groene lenteblaadjes. Gebruik gerust je eigen favorieten. Ik meng er graag wat wilde kruiden door zoals zuring, paardenbloemblad en melde. ”

Nieuwe boek Leentje Speybroeck

Auteur, kok en blogger Leentje Speybroeck kookt alleen met lokale, biologische producten, waarvan ze de oorsprong kent. Liefst uit de moestuin dus. Haar uitgangspunt is dat elke groente en elk stuk fruit z’n eigen troeven heeft. Om die uit te spelen, moet je ze volgens leentje eerst goed leren kennen. Daarom selecteerde ze in haar kookboek ‘Kook het seizoen’ voor elk seizoen vier soorten groenten en een vrucht. Vervolgens ging ze op zoek naar hun bijzondere aard.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 200 g groene asperges
 • 4 eieren
 • 100 g radijsjes
 • 200 g aardbeien
 • 400 g lentesla (zoals rucola, postelein, mosterdblad, veldsla, waterkers, kervel)
 • 50 g pijnboompitten
 • een scheutje olijfolie
 • een scheutje balsamicoazijn
 • peper en zout

Leentje Speybroeck

Bereiding

  1. Verwijder de onderkant van de aspergesteeltjes als ze houtachtig zijn, maar vaak is dat bij dunne groene asperges niet het geval.
  2. Stoom de asperges beetgaar in ca. 3 minuten. Kook de eieren 7 minuten en spoel ze koud.
  3. Snijd de radijsjes en de aardbeien in vieren. Pel de eieren en snijd ze eveneens in vieren.
  4. Was de lentesla en zwier hem droog.
  5. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudgeel. Let goed op dat ze niet aanbranden.
  6. Verdeel de sla over vier borden. Garneer met asperges, ei, aardbeien en pijnboompitten. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn, en breng op smaak met peper en zout.

Tip: erwtenscheuten maak je gemakkelijk zelf door erwtenzaden binnen in een bakje aarde te planten. Oogst de scheuten als ze 20 cm groot zijn. Een echte lentelekkernij! FOTOGRAFIE WOUTER HENDRICKX

Lees ook:

Recept Leentje Speybroeck: Toast met erwtenspread en -scheuten  Runderstoof en crôute: recept van bakker Efraïm Bolado Onze lekkerste warme dranken Januari bloemkoolmaand: bloemkoolsoep met knoflookcroutons


Gratis voor jouMeer Lunchgerecht