Toast met erwtenspread en -scheuten

Marene Hendriksen

10 maart 2019

Leentje Speybroeck

De Vlaamse kok Leentje Speybroeck haalt haar ingrediënten grotendeels uit eigen tuin. Seasons mag exclusief 3 recepten publiceren uit Leentjes nieuwe kookboek ‘Kook het seizoen’. Als voorproefje van de lente. Hier delen we alvast dit heerlijke recept: Toast met erwtenspread en -scheuten. Leentje: “Als kind ritste ik in de moestuin de erwtjes uit hun jasje. Ze belandden regelrecht in mijn mond. Zalig dat gevoel van die kleine bolletjes: kauwgum uit de natuur!” Lunchgerecht voor 4 personen ± 30 min.

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • een scheut olijfolie
  • 600 g doperwtjes
  • een handjevol muntblaadjes, gesnipperd
  • peper en zout
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • een scheut azijn
  • 4 stevige sneden biologisch brood
  • 4 erwtenscheuten

Leentje Speybroeck

Bereiding

    1. Snipper de sjalotjes en stoof ze in wat olie in een pan tot ze glazig worden. Voeg de erwtjes toe en roerbak tot ze lichtjes kleuren. Zet het vuur uit. Voeg de gesnipperde muntblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Zet een derde van de erwtjes opzij.
    2. Plet de andere erwtjes of mix ze grof met de Parmezaanse kaas en een flinke scheut olijfolie tot je een smeuïge spread hebt.
    3. Pocheer de eieren. Vul een pan met ruim water. Breng het water tot net voor het kookpunt. Voeg een scheut azijn toe, daardoor help je het eiwit te stollen. Maak een draaikolk in de pan en breek een ei in het midden van de kolk. Blijf gedurende 2 min. zachtjes in het water roeren zonder het ei te beschadigen. Haal het ei eruit met een schuimspaan. Herhaal de handeling met de andere eieren.
    4. Toast het brood. Besmeer elke snede met een dikke laag erwtenspread. Warm de overgebleven erwtjes nog even op en strooi ze op het brood. Garneer met een gepocheerd ei en de erwtenscheuten.

Tip: erwtenscheuten maak je gemakkelijk zelf door erwtenzaden binnen in een bakje aarde te planten. Oogst de scheuten als ze 20 cm groot zijn. Een echte lentelekkernij! Benieuwd naar het boek van Leentje Speybroeck? Wij mogen 3 exemplaren weggeven. Kijk hier voor alle informatie. FOTOGRAFIE WOUTER HENDRICKX

Lees ook…

Runderstoof en crôute: recept van bakker Efraïm Bolado Onze lekkerste warme dranken Januari bloemkoolmaand: bloemkoolsoep met knoflookcroutons

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht