‘Overnight oats’: het perfecte ontbijt voor als je haast hebt

Marjolein ter Braak

24 March 2024

Overnight oats

Havermoutontbijtjes doen het goed als je de dag wilt beginnen met een goede hap. Overnight oats is -simpel gezegd- havermout die je een nachtje in de koelkast hebt laten staan. Een ideaal ontbijt dus als je ‘s ochtends niet veel tijd hebt, maar wel lekker wilt ontbijten, want dit ontbijt maak je de vorige avond klaar en vul je de volgende morgen alleen maar aan. Maar overnights oats maken, hoe doe je dat? Easy does it. We vertellen je het in dit artikel en verklappen ook direct hoe je overnight oats nog lekkerder kunt maken.

Waarom is havermout gezond?

Havermout is gemaakt van haverkorrels die worden gestoomd en platgewalst. Daardoor worden de natuurlijke voedingsstoffen van de haver behouden, wat het voedzaam en gezond maakt. Wil je een gezonder snacken? Een havermoutkoekje is een bewustere keuze. Havermout bevat onder andere vitamines en mineralen zoals magnesium en fosfor, en is rijk aan vezels die het cholesterol kunnen helpen verlagen​​. Havermout wordt langzaam door het lichaam opgenomen, waardoor je langer vol zit en een stabielere bloedsuikerspiegel hebt.

Overnight oats recepten

Een echt recept kun je het bijna niet noemen, en overnight oats zijn namelijk erg simpel om te maken. Je hebt -natuurlijk- havermout nodig. Je kunt melk gebruiken, maar voor de afwisseling kun je ook kokoswater met kokosroom doen. Deze zijn beiden zoetig van zichzelf wat een lekkere smaak geeft. Als je wilt kun je chiazaad toevoegen.

overnight oats

Hoe maak je overnight oats?

We houden de hoeveelheden aan voor 1 persoon, maar ook dat verschilt, dus kijk of de genoemde hoeveelheid voor jou genoeg is. Bedenk dat je er de volgende ochtend ook nog fruit aan toevoegd.Doe de havermout (zo’n 4 tot 5 eetlepels), samen met een goede scheut (kokos)melk (iets minder dan 250 ml) met een lekkere eetlepel kokosroom in een schaal. Eventueel kun je er chiazaad aan toevoegen. Roer dit door elkaar en dek de schaal af met een plastic folie.

De volgende morgen haal je het schaaltje uit de koelkast en doe je hier fruit over (heb je echt weinig tijd kun je die ook al de avond tevoren snijden en in een apart bakje in de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld banaan of appel. Wat rozijntjes zijn ook lekker als je van zoet houdt. Probeer ook fruit uit het seizoen, een sappige kiwi, aardbeien, bramen, fambozen of druiven zijn natuurlijk ook heerlijk. Als je houdt van een bite kun je er ook walnoten bij doen, of zonnebloempitten.

Overnight oats met pindakaas

In de winter kan het ook lekker zijn om kaneel toe te voegen aan de havermout. Verwarm dan in een pannetje wat olie en schep dan de havermout kort met kaneel om en om. Voeg dan de melk toe. Laat afkoelen en schep dan eventueel nog de room erdoor en zet voor een nachtje in de koelkast voor de overnight oats met kaneel.

En dan voor de echte Hollanders: een lekkere lepel pindakaas (met nootjes) is ook heerlijk erin. Met of zonder fruit, net wat je lekker vindt.

Lekkere andere recepten met havermout

Het is een veelzijdige jongen, die havermout. Je kunt er allerlei lekkers, net iets gezonder mee maken. Hier vind je andere recepten met havermout:

Mmmmm havermoutpannenkoekjes met bramen en honing
5 heerlijke havermoutrecepten
Prachtig én heerlijk ontbijtje: rode-biethavermout
Heerlijk ‘low-carb’ ontbijtje: hartige havermoutcongee

BEELD: UNSPLASH


Gratis voor jouMeer Overige recepten