Souffleetjes zijn een beetje vergeten gerechtjes, terwijl ze heel lekker zijn en helemaal niet moeilijk om te maken. Met verse eieren en groene kruiden uit de tuin zet je heel gemakkelijk een eyecatcher op tafel, voor brunch, lunch of als voorgerechtje.
Zo maak je de groene-kruiden-souffleetjes
INGREDIËNTEN
- 60 g boter + extra voor het invetten van de schaaltjes
- 60 g bloem + extra voor het bestuiven
- 1 tl dijonmosterd
- 300 ml volle melk
- 4 grote eieren
- 100 g geraspte Nederlandse blauw- schimmelkaas (of andere kaas die je lekker vindt)
- 1 handvol verse gemengde groene kruiden (bieslook, peterselie, daslook, dragon, wat je maar voorhanden hebt), gewassen en fijngehakt
- zout en peper

BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vet 4 ovenvaste souffléschaaltjes in metboter en bestuif ze daarna met bloem. Zo kunnen je souffleetjes goed rijzen en plakken ze niet aan het schaaltje.
- Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem, roer er de bloem door
en voeg de mosterd toe. Laat een paar minuten garen, regelmatig roerend. Klop daarna beetje voor beetje met een garde de melk erdoor. Haal het mengsel als het een dikke, egale roux is van het vuur. - Scheid de eieren, doe de eiwitten in een vetvrije, schone schaal.
- Roer de geraspte kaas, een snuf zout, peper en groene kruiden en eidooiers door je bloemmengsel.
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het soufflémengsel. Roer niet te veel, je wilt de lucht in de eiwitten behouden.
- Verdeel het mengsel over de ingevette en met bloem bestoven ovenvaste schaaltjes en bak de soufflés ongeveer 20 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn. Belangrijk: open tussen- tijds niet de oven, dan zakken ze in. En serveer de soufflés direct uit de oven.
Nog meer lekkere recepten?
Lentesalade met aardappels, asperges, eieren en groene kruiden
Recept voor romige risotto met asperges en doperwten
Zalige zomerse salades: hier vind je de recepten
PRODUCTIE, RECEPTEN EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH