Recept voor romige risotto met asperges en doperwten

Rachel Vieth

18 juni 2025

Risotto

Deze risotto met groene asperges en doperwtjes is een echt lentegerecht. Een flinke klont roomboter erdoor geeft de risotto haar romige smaak.

Zo maak je de romige risotto met asperges en doperwten

Voor 4 personen | 35 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1,3 l groentebouillon
  • 1 scheut olijfolie
  • 75 g roomboter
  • 1 ui, schoongemaakt en fijngehakt 3 teentjes knoflook, gesnipperd 300 g arboriorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 1 bosje groene asperges (ca. 350 g), gewassen en in stukken gesneden 2 handjes doperwten (vers, maar diepvries is ook prima)
  • 1⁄2 biologische citroen, schil geraspt 60 g Parmezaanse kaas
  • zout en versgemalen zwarte peper

BEREIDING

  • Verwarm de bouillon in een pan.
  • Verwarm in een andere pan met een dikke bodem een scheut olijfolie en een kwart van de roomboter. Fruit hierin op een laag vuur de ui en de knoflook. Laat het niet bruin worden.
  • Voeg als de ui zacht is de rijst toe en fruit deze tot de korrels glazig zijn. Voeg daarna, al roerend, het glas witte wijn toe. Voeg, als de wijn door de rijst is opgenomen, een soeplepel warme bouillon toe. Als de bouillon is opgenomen voeg dan opnieuw bouillon toe en roer regelmatig. Herhaal dit steeds.
  • Voeg na een minuut of 10 de asperges en de doperwten toe en blijf bouillon toevoegen en roeren. Na 7 tot 9 minuten is de rijst al dente en zijn de asperges en doperwten gaar (maar niet overgaar).
  • Zet het vuur uit en voeg de rest van de boter toe en driekwart van de geraspte Parmezaanse kaas. Doe de deksel op de pan en laat de boter smelten. Roer na 5 minuten de gesmolten boter en kaas, samen met versgemalen zwarte peper en de citroenrasp erdoor en breng, indien nodig, op smaak met zout.
  • Bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas.

Benieuwd naar hoe Anna het recept maakt? Kijk dan hier haar video.

Nog meer lekkere recepten?

Zalige zomerse salades: hier vind je de recepten
Lentesalade met aardappels, asperges, eieren en groene kruiden
Citroenrisotto met gekaramelliseerde venkel

PRODUCTIE, RECEPTEN EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH