Pastinaaktartelettes – van Mari Maris

Marloes Blom

16 april 2022

pastinaaktartelettes

Het is eens wat anders, taartjes met pastinaak! Het recept voor deze oogstrelende pastinaaktartelettes komt uit het boek ‘Groenten’, van moestuinkoningin Mari Maris.

Pastinaaktartelettes

Dessert voor 4 personen | 30 min. + 1 uur rusten + 15 min. baktijd

Ingrediënten

  • 10 g boter
  • 1 pastinaak, formaat slanke winterwortel, in plakjes van 3 mm dun
  • ca. 1 tl (vlier)bloesemsuiker (of vanillesuiker)
  • 3 flinke el crème fraîche
  • 2 el blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt
  • 4 tartelettes van harde wener
  • 12 gemengde eetbare bloemen

Voor de tartelettes van harde wener

  • 150 g bloem
  • 50 g fijne suiker
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • eventueel: dubbelgeblancheerde bio-citroenrasp

pastinaaktartelettes

Bereiding

Voor de tartelettes

  1. Meng alles met een klein kneepje zout tot een samenhangend deeg, kneed niet langer dan daarvoor nodig is. Vorm er een bal van, pak die in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koeling. Rol het deeg dan uit tot maximaal 5 mm dikte. Omdat het een tikje plakkerig is, gaat dat het eenvoudigst tussen twee vellen bakpapier. Door de royale hoeveel- heid boter is het zaak het deeg redelijk snel te verwerken, liefst niet in een warme keuken, want dan ‘smelt’ het.
  2. Harde wener wordt op 170°C gebakken. Als hij blind moet worden voorgebakken: 10 à 15 minuten op 150°C.

Voor de vulling

  1. Smelt de boter in een brede koekenpan en verdeel de plakjes pastinaak erover zonder dat ze elkaar over- lappen. Laat op laag vuur in zo’n 5 minuten net gaar worden. Draai ze om en laat nog 1 minuutje staan. Draai het vuur uit en schep de plakjes na een paar minuten uit de boter. Laat ze goed afkoelen.
  2. Vouw de vliersuiker door de crème fraîche, hoe minder je roert, hoe steviger die blijft (en dat willen we graag).
  3. Strooi de amandelen in de deegbakjes en vul ze maximaal 3 uur voor serveren met de crème fraîche. (Niet eerder, dan worden ze zachter dan lekker is; de crème mag er iets in trekken, maar de buitenkant moet mooi krokant blijven.) Strijk glad af en bedek in de rondte met de pastinaak. Maak af met de bloemen.

Houdbaarheid: losse onderdelen 3 dagen, eenmaal in elkaar gezet een paar uur. Variatie: bestrooi de pastinaaktartelettes met een dun laagje suiker, laat in een paar minuten iets vocht opnemen en brand er dan met een gasbrander of crème-brûlée-ijzer een goudgeel laagje op. Daarna pas de bloemen erop natuurlijk. CREDITS: RECEPTUUR, BEREIDING, STYLING EN FOTOGRAFIE MARI MARIS

Meer heerlijke baksels

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht