Citroencake – recept van Vlaamse topchef Seppe Nobels

Marloes Blom

10 februari 2021

citroencake

De Vlaamse topchef Seppe Nobels staat met restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen al jaren in de top tien van beste groenterestaurants ter wereld. Zijn motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt. Wij mogen twee recepten uit zijn nieuwe kookboek ‘Een kookboek’ delen, waaronder deze citroencake. Eenvoudig maar o zo lekker – dankzij twee bijzondere ingrediënten.

Citroencake

Zoet | 4 personen

Ingrediënten

  • 4 biocitroenen
  • 200 g boter
  • 300 g suiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • de geraspte schil en het sap van 2 biocitroenen
  • 1 dl water
  • 6 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels

citroencake

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
  2. Snijd 2 citroenen in vieren en gril ze zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag.
  3. Meng de zachte boter met 200 g suiker, het zelfrijzend bakmeel en de eieren. Doe er het citroensap en de citroenzeste bij. Knijp er de gegrilde citroenen bij uit en meng goed.
  4. Schil de resterende citroenen met een dunschiller. Snijd de schil in fijne repen. Breng het water met de rest van de suiker aan de kook. Doe er de citroenschillen, de jeneverbessen en de kruidnagels bij. Laat de citroenschil konfijten in het kookvocht.
  5. Vet een bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 1 uur in de voorverwarmde oven.
  6. Leg de gekonfijte citroenschil op de cake. Serveer eventueel met wat gegrilde stukken limoen.

friet van schorseneren‘Een kookboek’ is het resultaat van tien jaar koken – zowel thuis als in de restaurants waar Seppe Nobels werkte. Het zijn stuk voor stuk recepten die iedereen gemakkelijk in zijn eigen keuken kan klaarmaken. Achterliggende gedachte van Seppe is niet alleen zijn culinaire klassiekers bewaren door ze te delen met zijn kookboek, maar ook vergroenen. Ook handig: alle recepten in dit boek krijgen een NutriScore® – een door voedingsexperts ontwikkeld systeem dat in een oogopslag toont of een product of recept goed voor je is of dat je er beter met mate van eet. Een kookboek | Seppe Nobels | Lannoo | € 45 Meer info en bestellen: lannoo.be   CREDITS: TEKST SEPPE NOBELS | BEELDEN HEIKKI VERDURME

Meer heerlijke cakes

Bekijk ook het groenterecept van Seppe Nobels – deze verrassende friet en chips van schorseneren.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten