Hangt jouw pruimenboom ook vol met pruimen? Of heb je misschien pruimen gekocht in de supermarkt, of in een kraampje langs de weg? Je kunt er de heerlijkste gerechten mee maken. We zetten een aantal lekkere recepten met pruimen op een rijtje. Dat wordt smullen!
Recepten met pruimen
Royale pruimentaart met amandelen
Van zoet tot kruidig, van taart tot pastei: pruimen zijn heerlijk in heel veel gerechten. Vanaf deze maand kunnen de vruchten weer worden geplukt. Verwerk ze eens in deze goddelijke pruimentaart met amandelen. Een van onze favorieten en ook nog eens een plaatje om te zien.
Ingrediënten | 6-8 personen
Voor de topping:
- 2 kg rode pruimen, gehalveerd en ontpit
- 325 g suiker
- 1 tl gemalen nootmuskaat
Het deeg:
- 125 g bloem
- 45 g poedersuiker
- 20 g gemalen amandelen
- Snufje zout
- 75 g koude boter
- 1 eidooier
- Rasp van 1 citroen
De vulling:
- 125 g zachte boter
- 125 g suiker
- 2 eieren
- 125 g gemalen amandelen
- 1 el bloem
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.

Gesuikerde pruimenlinten
Niet alleen leuk om op tafel te zetten, maar ook nog eens heel erg lekker, deze gesuikerde pruimenlinten. En ze zijn ook nog eens gemakkelijk te maken, met maar 3 ingrediënten.
Ingrediënten
- 2 kg paars/blauwe pruimen (bijv. Betuwse kwets)
- 115 g suiker + extra om de linten ermee te bestrooien
- zaadjes van 1 vanillestokje)
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

Nog meer recepten met pruimen?
Jazeker, je kunt pruimen namelijk ook heel goed gebruiken in je hoofdgerechten tijdens het diner. We zetten twee lekkere recepten met pruimen voor je op een rijtje.
Eendenbout in wijnsaus met geroosterde pruimen
Hoofdgerecht voor 4 personen | bereiding ± 15 min. + oventijd ± 1 uur en 15 min.
Ingrediënten
- 4 tamme eendenbouten
- 500 g pruimen, doormidden gesneden en ontpit
- zout en peper
- 5 takjes rozemarijn + extra om te garneren
- 4 rode uien, gepeld en in kwarten
- 4 teentjes knoflook, gepeld
- 500 ml rode wijn
- 2 eetlepels bruine suiker
- 3 takjes laurier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Hak de naaldjes van 1 takje rozemarijn fijn.
- Wrijf de eendenbouten in met zout, peper en fijngehakte rozemarijn.
- Leg de takjes rozemarijn, de ui en de knoflook in de ovenschaal. Leg de bouten met het vel naar boven er bovenop in het midden van de oven en bak ze 45 min.
- Verwarm intussen de wijn al roerend met de bruine suiker en breng aan de kook.
- Neem van het vuur en houd apart.
- Neem ovenschaal uit de oven en giet er zoveel mogelijk vet uit.
- Leg de pruimen met de snijkant naar boven naast de bouten en leg er de takjes laurier tussen.
- Giet de wijn naast de bouten in de schaal.
- Bak de eend in 30 min. gaar.
- Bedruip de eend regelmatig met de wijn.
- Garneer met rozemarijn.
- Lekker met grove aardappelpuree en geroosterde worteltjes.
Tip: Gebruik voor dit recept verschillende soorten en kleuren pruimen.

Gebraden lamsrack met pruimensaus
Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereiding ± 45 min. + oventijd: ± 25 min. + rusten ± 10 min.
Ingrediënten
Voor het vlees
- 2 lamsracks (± 400 g elk), op kamertemperatuur
- zout en peper
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 1 el arachideolie
- 2 pruimen, zonder pit in kleine blokjes
- ½ rode peper in kleine stukjes (of meer/minder naar smaak)
Voor de saus
- 500 g pruimen, doormidden gesneden en pit verwijderd
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 1 stukje gember van ± 2 cm
- 75 g bruine suiker
- 100 ml wittewijnazijn
- 60 ml water
- sap en rasp van ½ citroen
- ½ tl zout
- 1 kaneelstokje
- 1 stuk steranijs
- 3 kruidnagels
- 1 tl venkelzaad
- ¼ tl chilivlokken (eventueel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en breng aan de kook.
- Laat op laag vuur ± 30 min. al roerend zachtjes doorkoken.
- Bestrooi intussen de lamsracks met zout en peper en wrijf in met het vijfkruidenpoeder.
- Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak het lamsvlees 3-4 min. tot het rondom bruin is, keer het vlees regelmatig.
- Leg de lamsracks in een ovenschaal en braad het vlees 20-25 min. in het midden van de oven medium-rare.
- Bak nog 5 min. extra voor medium.
- Neem het lamsvlees uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.
- Schep de stukjes pruim om met zout en de rode peper.
- Verwijder het kaneelstokje, gember, kruidnagels en de steranijs uit de saus.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat chilivlokken
- Serveer de lamsracks met de saus en de pruimenstukjes.
Tip: lekker met gestoomde rijst en bimi.

Nog meer recepten?
Recept voor een zomers toetje met romige yoghurt en rabarber
Beste tiramisù recept: om je vingers bij af te likken
Plaattaart recepten: deze zijn om je vingers bij af te likken
FOTOGRAFIE SIGURD KRANENDONCK | STYLING MARJOLEIN VONK | RECEPTEN DOSIA BREWER | BEREIDING YVONNE JIMMINK