Dit nagerecht is geïnspireerd op Eton mess, een typisch Engels toetje. Het verhaal gaat dat het is ontstaan uit een mislukt dessert. Om toch iets op tafel te kunnen zetten, werden alle onderdelen door elkaar heen geserveerd en dat bleek heerlijk. Meringue kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is echt gemakkelijk. Zo maak je zelf romige yoghurt en rabarber met honing mess en kardemom.
Romige yoghurt en rabarber met honing mess en kardemom
Voor 4 personen | Meringue: 10 minuten + 1 tot 1,5 uur bakken + 1 ⁄ 2 uur afkoelen (tip maak de meringue een dag van tevoren). | Rabarbercompote: 25 minuten + 1 uur afkoelen (tip: maak van tevoren). | Yoghurt + samenstellen: 10 minuten
INGREDIËNTEN
Voor de meringue:
- 2 eiwitten van grote eieren (of 3 kleine)
- 60 g suiker
- 60 g poedersuiker
De rabarbercompote:
- 3 stelen rabarber, in stukken van 2 cm 2
- kardemompeulen
- 2-3 el suiker
Voor de romige yoghurt:
- 150 ml slagroom
- 2 el honing
- 250 ml volle yoghurt
Ter decoratie:
- 2 kardemompeulen

BEREIDING
Meringue:
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Bekleed een grote ovenschaal of een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten in een schone, vetvrije schaal en sla ze met een mixer bijna stijf, tot er zachte pieken ontstaan. Zet de mixer op de hoogste stand en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Spatel er vervolgens voorzichtig met een metalen of rubberen lepel in drie delen de poedersuiker door.
- Spatel het mengsel in de met bakpapier beklede vorm op gelijke dikte.
- Bak het 1 tot 1,5 uur in de oven totdat het droog en knapperig is. Laat afkoelen.
Rabarbercompote:
- Laat de rabarber met een scheutje water en de kardemompeulen een minuut of 15 op een laag vuur tot moes koken. Verwijder de kardemompeulen en breng op smaak met suiker.
- Laat afkoelen.
Romige yoghurt:
- Klop de slagroom met 1 el honing lobbig. Roer de andere el honing door de yoghurt en spatel vervolgens de slagroom en yoghurt door elkaar.
- Spatel de rabarbercompote door de romige yoghurt. Roer niet te veel, je wilt linten van rabarber zien in je toetje. Breek de meringue in stukken en spatel of steek deze in het mengsel.
- Haal de zaden uit de kardemompeulen, plet ze een beetje in een vijzel en strooi over elk schaaltje.
Nog meer lekkere desserts?
Mascarpone toetje: dit zijn de lekkerste
Beste tiramisù recept: om je vingers bij af te likken
Plaattaart recepten: deze zijn om je vingers bij af te likken
PRODUCTIE, RECEPTEN EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH