Courgettesoep maken is makkelijker dan je misschien denkt. De soep smaakt heerlijk als je de courgette eerst roostert. En al helemaal als je de soep vervolgens op smaak brengt met witte wijn, slagroom, en frisse citroen-dille olie….
Courgettesoep recept: geroosterde-courgette met citroen-dille olie
Voorgerecht voor 4 personen ± 15 min. + oventijd ± 1 uur
Ingrediënten
- 1 courgette
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn
- 200 ml slagroom
- zout en versgemalen peper
Voor de citroen-dille olie
- 1 biologische citroen, sap en rasp
- 1 bosje dille, fijngesneden
- 100 ml olijfolie
Extra nodig
- Rucola, om te garneren
- Eetbare bloemen, om te garneren.
Lees ook: Eetbare bloemen: dit zijn ze en zo kook je ermee en: Zo maak je indruk op je gasten: eetbare bloemen
Bereiding courgettesoep
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smeer de courgette in met wat olijfolie, leg op een bakplaat en bak in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
- Snipper intussen de sjalot en hak de knoflook fijn.
- Verhit de rest van de olie in een soeppan en bak de sjalot ± 4 min. op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Neem van het vuur en houd apart.
- Rasp de schil van de helft van de citroen en pers de vrucht uit.
- Meng de rasp met de dille en olijfolie. Bewaar het sap.
- Neem de courgette uit de oven en laat iets afkoelen.
- Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in stukken.
- Doe het vruchtvlees in de pan bij het sjalot- knoflookmengsel.
- Voeg de groentebouillon, witte wijn en slagroom toe. Laat even doorwarmen.
- Pureer de soep en breng op smaak met citroensap en zout en peper naar smaak.
- Giet er wat citroen-dille olie over en versier met rucola en eetbare bloemen.
Ander recept? Hier vind je al onze favorieten.
TEKST EN FOTOGRAFIE: TAVERNE AGENCY/OUR NORDIC ADVENTURES/LINE DAMMEN & VERONIKA MOEN