Pracht in de tuin en op de vaas: groot akkerscherm (witte dille)

Marloes Blom

5 September 2022

groot akkerscherm

Geniet je ook zo van de prachtige schermbloemen van groot akkerscherm – ook wel bekend als witte dille? Bestel dan deze nazomer de zaden, zodat je volgend jaar in eigen tuin van ‘m kan genieten.

Familie & oorsprong

Groot akkerscherm (Ammi majus) is uiteraard lid van de mooie schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae genoemd). Net zoals het prachtige bordeaux rode sierpeen (Daucus carota)en de ook zo mooie bronzen venkel (Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’). Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Europa, maar inmiddels vind je ‘m om veel plekken ook in het wild in Nederland – maar dan vooral in het Zuiden van het land. Op de FLORON verspreidingsatlas zie je waar.

Verzorging

Je kunt groot akkerscherm voorzaaien in februari en maart, in april en mei kun je ‘m direct in de volle grond zaaien. Ook in oktober kun je ze nog zaaien, zo tipt Studio May & June: daar lees je ook precieze zaai-instructies. Kies een plekje in de halfschaduw of volle zon, en gebruik normale tuingrond. Het is een eenjarige plant, en afhankelijk van wanneer je ‘m hebt gezaaid geniet je dan van juni tot en met september van de bloemenpracht: hij bloeit weelderig, met grote bossen.

Deze plant wordt best hoog, zo’n 1.20 m, dus houdt daar rekening mee wanneer je een plekje kiest. Hopelijk krijg je volgende zomer dan ook bezoek van de prachtige koninginnenpage – groot akkerscherm is een van zijn waardplanten.

groot akkerscherm

Op de vaas

We zijn dol op schermbloemen. Omdat je er prachtige delicate boeketten van kunt maken – hier lees je hoe je dat doet.

Goed om te weten

Groot akkerscherm bevat stoffen die een fototoxische reactie kunnen geven. Na contact met het sap én de zon kunnen dan huidirritaties of zelfs brandwonden ontstaan – op Wikipedia lees je meer over fototoxiciteit.

Kopen

Zaden van groot akkerscherm kun je op veel plekken kopen, bijvoorbeeld bij:

FOTO: GETTY IMAGES

Meer lezen

  • Veel bloemen zijn (bijna) weer uitgebloeid, en de bloemzaden geoogst – of bijna. Dus nu is hét moment om de zaden vast in huis te halen, zodat je volgend jaar kunt genieten van bloemenpracht. In je tuin én in huis. Wij tippen acht online adresjes voor (zoveel mogelijk biologische) bloemzaden van de mooiste (pluk)bloemen. 
  • In september kun je je voorjaarsbollen alweer planten, zodat je verzekerd bent van bloemenpracht in de vroege lente. Buiten én op de vaas binnen. Of doe eens wat anders en leef je uit met deze decoratie-ideeën voor narcissen. Wij tippen deze 9 mooie narcissen en waar je ze kunt bestellen.


Gratis voor jouMeer planten & tuin