Zo maak je indruk op je gasten: eetbare bloemen

Marloes Blom

10 augustus 2019

Eetbare bloemen

Strooi ze uit over je salade of soep, versier er je taart mee, voeg ze toe aan kruidenboter, of vries ze in bij ijsblokjes: eetbare bloemen. Ze zijn gezond én je maakt er geheid indruk mee op je gasten! Maar welke bloemen zijn nu geschikt om te eten? Dat zijn er stiekem enorm veel! Hier 6 fijne ‘mooimakers’.

Viooltje

viooltje Het bekendste eetbare bloemetje is waarschijnlijk het viooltje. De paarse en de kleine, driekleurige variant kan je eten. Hij smaakt mild, dus je kan er elk gerecht mee opfleuren.

Anjer

Anjer De bloemblaadjes van anjers kun je eten, ze smaken ietwat kruidig.

Madeliefje

Madeliefje De bloemen en blaadjes van dit vrolijke bloemetje kun je eten, en ze zijn nog gezond ook. Er zit bijvoorbeeld veel magnesium in. Ze smaken ietwat bitter en kruidig. Een grappig weetje – bij regenweer houden madeliefjes zich (half)gesloten. Maar strooi je ze over bijvoorbeeld soep, dan gaan de bloemetjes weer open!

Fuchsia

Fuchsia Dit plantje staat bij velen in de tuin, en je kan de bloemen dus ook eten. De smaak is friszuur, en met hun intense kleur zijn het gegarandeerd mooimakers voor je gerecht.

Korenbloem

Korenbloem Geen blauw zo mooi blauw als de korenbloem, en je kan ‘m o zo makkelijk zelf zaaien. De bloemblaadjes kun je eten. Ze hebben geen uitgesproken smaak, ietwat bitter. Je kan ze bijvoorbeeld toevoegen aan beslag van flensjes – weer eens wat anders!

Roos

Roos Rozen heb je óók in prachtige tinten, en de blaadjes zijn mooi en lekker bij zoete gerechten. Je kan ze bijvoorbeeld suikeren. NB: Voor alle eetbare bloemen geldt: kies voor onbespoten bloemen. Pluk ze bijvoorbeeld in pluktuinen of kweek ze zelf. Jonge, verse blaadjes smaken het lekkerst. Bij hooikoorts is het eten van bloemen géén goed plan. En verwijder sowieso de stamper en meeldraden voor gebruik – dat lukt het beste met een pincet.

Bronnen (o.a.) en meer lezen

Zelf zaaien

Bij Bolster.nl kun je zaden bestellen. Beeld: PIXABAY | UNSPLASH

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten