Ook al heb je al zoveel gegeten, er is altijd nog ruimte voor een dessert toch? We zetten een aantal heerlijke dessert voor tijdens het kerstdiner voor je op een rijtje. Dat wordt smullen tot de laste hap!
Stoutcakejes met topping van chocolademousse
Chocola is onlosmakelijk verbonden met kerst. Deze cakejes met chocolademousse zijn een feestje om naar te kijken en ook nog eens enorm lekker.
Dessert | Voor 6 cakejes | Bereiding ± 30 min. + oventijd ± 30 min. + opstijven ± 1 uur
Ingrediënten
- 220 g fijne kristalsuiker
- 125 ml stoutbier
- 110 g boter, in blokjes
- 25 g cacaopoeder, gezeefd
- 1 ei
- 80 g zure room
- 150 g bloem, gezeefd
- 3/4 tl baksoda
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

Kerstrecept: kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus
Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, taart en cakes – warm en kruidig. Zoals deze kardemomcake met cranberry-peertjes en zelfgemaakte vanillesaus. Dat wordt smullen met kerst…Een heerlijk dessert voor tijdens het kerstdiner.
Nagerecht voor 6-8 personen | stoofpeertjes ± 2 uur | cake ± 15 min. + oventijd ± 45 min. vanillesaus ± 30 min.
Ingrediënten
Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)
- 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
- 1 kaneelstokje
- 2-3 kardemompeulen (heel)
- 2-3 kruidnagels
- 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
- 50 g suiker
Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)
- 100 g zachte roomboter
- 175 g suiker
- 2 eieren
- 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 ml melk
- poedersuiker om te serveren
Ook nodig: springvorm van Ø 24 cm, ingevet Voor de vanillesaus (voor ± 700 ml)
- 500 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 4 el suiker
- 3 tl maïzen
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

Chocolademousse van zijden tofu met zevenzadenchocolade en laurierkaramel
Wat is er nou lekkerder als dessert dan een zijdezachte, donkere chocolademousse? Dit vegan recept is van de hand van de chef van vegan restaurant Yerba en dat zie en proef je. De chocolademousse maak je namelijk af met zelfgemaakte zevenzadenchocolade en laurierkaramel. Oogt goddelijk, smaakt heerlijk.
Ingrediënten
Voor de vegan chocolademousse
- 25 g koffielikeur
- 250 g pure chocolade (80% cacao)
- 400 g zijden tofu
- 100 ml koffie
- 100 g agavesiroop
Voor de zevenzadenchocolade
Genoeg voor 8 porties – wat overblijft kun je bewaren in de koelkast
- 200 g pure chocolade (80% cacao)
- 25 g zwart sesamzaad
- 25 g wit sesamzaad
- 25 g chiazaad
- 25 g hennepzaad
- 25 g pompoenpitten
- 25 g zonnebloempitten
- 25 g maanzaad
Voor de laurierkaramel
- 75 g suiker
- 4 laurierbladeren
- 1 tl glucose
- 10 g zout
Ben je benieuwd naar de rest van het recept? Klik dan hier.

Simpel en feestelijk dessert voor het kerstdiner ineen: gemberkoekjestrifle met bessen
Dit jaar doen we een origineel kerstmenu zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Vijf gangen puur feest. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend zijn de gerechten. Zoals deze gemberkoekjestrifle met bessen.
Dit dessert is het lekkerst als je de ingrediënten pas vlak voor het serveren mengt. De koekjes blijven dan heerlijk krokant. Nagerecht voor 8 personen | ± 15 min.
Ingrediënten
- handje pistachenoten, geroosterd en gehakt
- 100 g poedersuiker
- 200 ml slagroom
- 100 ml zure room
- 2 el advocaat
- 100 g roomkaas, op kamertemperatuur
- ± 20 grof verkruimelde gember- of peperkoekjes
- ± 250 g diepvries bosbessen
De rest van het recept lees je hier.

Op zoek naar nog meer fijne kerstinspiratie?
DIY krans van dennentakken
Peperkoekhuisje maken: recept en sjabloon
Voorgerecht voor kerst: sausage roll met blauwe kaas en appel
CREDITS OMSLAGBEELD: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE LINE DAMMEN | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER