Desserts voor het kerstdiner

Rachel Vieth

27 november 2025

Dessert kerstdiner

Ook al heb je al zoveel gegeten, er is altijd nog ruimte voor een dessert toch? We zetten een aantal heerlijke dessert voor tijdens het kerstdiner voor je op een rijtje. Dat wordt smullen tot de laste hap!

Stoutcakejes met topping van chocolademousse

Chocola is onlosmakelijk verbonden met kerst. Deze cakejes met chocolademousse zijn een feestje om naar te kijken en ook nog eens enorm lekker.

Dessert | Voor 6 cakejes | Bereiding ± 30 min. + oventijd ± 30 min. + opstijven ± 1 uur

Ingrediënten

  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml stoutbier
  • 110 g boter, in blokjes
  • 25 g cacaopoeder, gezeefd
  • 1 ei
  • 80 g zure room
  • 150 g bloem, gezeefd
  • 3/4 tl baksoda

Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

stoutcakejes

Kerstrecept: kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus

Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, taart en cakes – warm en kruidig. Zoals deze kardemomcake met cranberry-peertjes en zelfgemaakte vanillesaus. Dat wordt smullen met kerst…Een heerlijk dessert voor tijdens het kerstdiner.

Nagerecht voor 6-8 personen | stoofpeertjes ± 2 uur | cake ± 15 min. + oventijd ± 45 min. vanillesaus ± 30 min. 

Ingrediënten

Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)

  • 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
  • 1 kaneelstokje
  • 2-3 kardemompeulen (heel)
  • 2-3 kruidnagels
  • 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
  • 50 g suiker

Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)

  • 100 g zachte roomboter
  • 175 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml melk
  • poedersuiker om te serveren

Ook nodig: springvorm van Ø 24 cm, ingevet Voor de vanillesaus (voor ± 700 ml)

  • 500 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 4 el suiker
  • 3 tl maïzen

Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

kerstdessert

Chocolademousse van zijden tofu met zevenzadenchocolade en laurierkaramel

Wat is er nou lekkerder als dessert dan een zijdezachte, donkere chocolademousse? Dit vegan recept is van de hand van de chef van vegan restaurant Yerba en dat zie en proef je. De chocolademousse maak je namelijk af met zelfgemaakte zevenzadenchocolade en laurierkaramel. Oogt goddelijk, smaakt heerlijk.

Ingrediënten 

Voor de vegan chocolademousse

  • 25 g koffielikeur
  • 250 g pure chocolade (80% cacao)
  • 400 g zijden tofu
  • 100 ml koffie
  • 100 g agavesiroop

Voor de zevenzadenchocolade

Genoeg voor 8 porties – wat overblijft kun je bewaren in de koelkast

  • 200 g pure chocolade (80% cacao)
  • 25 g zwart sesamzaad
  • 25 g wit sesamzaad
  • 25 g chiazaad
  • 25 g hennepzaad
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten
  • 25 g maanzaad

Voor de laurierkaramel

  • 75 g suiker
  • 4 laurierbladeren
  • 1 tl glucose
  • 10 g zout

Ben je benieuwd naar de rest van het recept? Klik dan hier.

vegan chocolademousse

Simpel en feestelijk dessert voor het kerstdiner ineen: gemberkoekjestrifle met bessen

Dit jaar doen we een origineel kerstmenu zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Vijf gangen puur feest. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend zijn de gerechten. Zoals deze gemberkoekjestrifle met bessen. 

Dit dessert is het lekkerst als je de ingrediënten pas vlak voor het serveren mengt. De koekjes blijven dan heerlijk krokant. Nagerecht voor 8 personen | ± 15 min. 

Ingrediënten

  • handje pistachenoten, geroosterd en gehakt
  • 100 g poedersuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml zure room
  • 2 el advocaat
  • 100 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • ± 20 grof verkruimelde gember- of peperkoekjes
  • ± 250 g diepvries bosbessen

De rest van het recept lees je hier.

Dessert kerstdiner

Op zoek naar nog meer fijne kerstinspiratie?

DIY krans van dennentakken
Peperkoekhuisje maken: recept en sjabloon
Voorgerecht voor kerst: sausage roll met blauwe kaas en appel

CREDITS OMSLAGBEELD: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE LINE DAMMEN | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER