DIY: decoratie voor de kersttafel

Anne Bonthuis

16 December 2016

Om je huis deze maand extra sfeervol te maken, bedacht onze redacteur Anja Bas Backer 6 mooie zelfmaak-items. Vandaag deel 2: decoratie voor de kersttafel, met ingrediënten uit de natuur. 

broodje
Persoonlijk broodje

Van een simpel broodje naast het bord maak je zo iets heel speciaals. Benodigdheden:

Werkwijze:

 1. Knip een reepje papier dat ongeveer de helft van de breedte van het broodje heeft en goed om het broodje heen past, met een stukje overlap.
 2. Zet het papier vast met een naturel stukje touw en een klein knoopje. Steek een kersttakje tussen het touw.

Styling-idee: Zet het broodje samen met een klein boterschaaltje en botermesje op het houten plankje. Je kunt de naam van de persoon op het papier schrijven, dan dient het broodje gelijk als naambordje bij een tafelschikking. varen

Placemats uit de natuur

Benodigdheden:

 • Mooie grote varenbladeren (uit de tuin of plant van tuincentrum)
 • Keukenrol
 • Grote boeken of stapel tijdschriften
 • Edding spuitbus met goudverf (www.pipoos.com)

Werkwijze:

 1. Knip mooie bladeren van de plant.
 2. Leg deze tussen keukenrolvellen (boven en onder) en leg er een of meerdere zware boeken of tijdschriften op. Let erop dat het blad mooi plat uitgelegd is. Laat het zo (tot een paar weken) drogen. Als het voor éénmalig gebruik is, hoeft het niet heel lang te liggen. Een blad van een varen droogt vrij snel. Check tussendoor even hoe het ermee gaat.
 3. Bespuit de bladeren met goudverf, dit kan naar smaak. Probeer eerst een heel dun laagje en ga voorzichtig verder tot de dikte en het goudeffect dat je wil hebben. De verf droogt snel dus dit kan nog een dag van tevoren.

bladerenservet

Gouden blaadjes

Benodigdheden:

 • Diverse bladeren met een mooie vorm (uit de tuin of natuur)
 • Keukenrol
 • Grote boeken of stapel tijdschriften
 • Edding spuitbus met goudverf (www.pipoos.com)

Werkwijze:

 1. Leg de bladeren tussen keukenrolvellen (boven en onder) en leg er één of meerdere zware boeken of tijdschriften op. Let erop dat het blad mooi plat ligt. Laat het zo (tot een aantal weken) drogen. Check tussendoor even hoe het ermee gaat.
 2. Als ze mooi droog zijn, bespuit je de bladeren met goudverf, dit kan naar smaak. Probeer eerst een heel dun laagje en ga voorzichtig verder tot de dikte en het goudeffect dat je wil bereiken. De verf droogt snel dus dit kan nog een dag van tevoren.

Styling idee: je kunt de bladeren als onderzetter voor de glazen gebruiken of mooi uitstrooien over de tafel.

Meer kerstinspiratie?

Bekijk hoe je zelf leuke mini-kerstboompjes maakt Bekijk de kerstafleveringen van ons online tv-programma Lees hier hoe je zelf feestelijke kaarsenhouders maakt


Gratis voor jouMeer Wonen