Zweedse kaneelbroodjes: het recept

Marjolein ter Braak

16 december 2025

kaneelbroodje

Kaneelbroodjes: ze zijn zo lekker dat ze zo weer op zijn. Gelukkig hebben wij een heerlijk recept voor je zodat je ze kunt blijven maken.

Ingrediënten voor een kaneelbroodje

  • 75 g verse gist (of 20 g instantgist)
  • 500 ml melk (kamertemperatuur)
  • 200 g suiker
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel kardemom
  • 1 – 1,1 kg tarwebloem
  • 200 g boter (kamertemperatuur)

Vulling

  • 175 g boter (kamertemperatuur)
  • 175 ml suiker (ongeveer 175 g)
  • 50 ml paneermeel (2,5 eetlepel)
  • 1 eetlepel water
  • 2 – 3 eetlepels kaneel

Topping

  • 1 ei
  • 1 klein snufje zout
  • 1 eetlepel melk
  • Parelsuiker voor decoratie

Probeer ook eens: Chocolade-meringuetaart met frambozen-champagnecoulis

kaneelbroodje

Zo maak je een kaneelbroodje

  • Haal alle ingrediënten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Verkruimel de gist in de beslagkom. (Gebruik je instant gist, sla deze stap over en voeg de gist bij de bloem.)
  • Voeg de melk, suiker, eieren, kardemom en zout toe. Roer zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
  • Voeg de bloem toe (bij instant gist: gebruik bloem die je vooraf tien minuten hebt gemengd met de gist).
  • Start de keukenmachine en begin het deeg te kneden. Voeg de boter in kleine stukjes toe.
  • Kneed door tot het deeg niet meer plakt en soepel en glanzend is (ca. 15 minuten).
  • Zo controleer je of het deeg goed is of nog even gekneed moet worden: bestuif je vingertoppen met bloem, pak een klein stukje deeg en rek het uit tot een dun rechthoekje.
  • Als het zo dun wordt als een nylonkous zonder te scheuren, is het deeg klaar.

(Het recept gaat onder de afbeelding verder)

kaneelbroodje
  • Dek af met plasticfolie of een licht vochtige theedoek en laat rijzen tot het volume verdubbeld is (ca. 60 minuten). In een koele ruimte duurt het langer.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling.
  • Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad en rol het uit tot een liggende rechthoek (1 cm dik).
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg, tot aan de randen.
  • Vouw het deeg in drieën (naar jezelf toe) en snijd het in 40 repen. Draai deze tot kaneelbroodjes en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten.
  • Dek opnieuw af en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is (45–60 minuten).
  • Verwarm de oven voor op 250°C terwijl de broodjes rijzen.
  • Klop voor de topping het ei, een snuf zout en een eetlepel melk tot een egaal mengsel. Bestrijk de broodjes voorzichtig en bestrooi met parelsuiker.
  • Bak de broodjes in het midden van de hete oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster. Klaar, smakelijk!

Zin in meer lekkers?
Comfortcake: met bananen en een dikke laag chocoladesaus
Pruimentaart recept met amandelen

BEELD: UNSPLASH