Kaneelbroodjes: ze zijn zo lekker dat ze zo weer op zijn. Gelukkig hebben wij een heerlijk recept voor je zodat je ze kunt blijven maken.
Ingrediënten voor een kaneelbroodje
- 75 g verse gist (of 20 g instantgist)
- 500 ml melk (kamertemperatuur)
- 200 g suiker
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel kardemom
- 1 – 1,1 kg tarwebloem
- 200 g boter (kamertemperatuur)
Vulling
- 175 g boter (kamertemperatuur)
- 175 ml suiker (ongeveer 175 g)
- 50 ml paneermeel (2,5 eetlepel)
- 1 eetlepel water
- 2 – 3 eetlepels kaneel
Topping
- 1 ei
- 1 klein snufje zout
- 1 eetlepel melk
- Parelsuiker voor decoratie
Probeer ook eens: Chocolade-meringuetaart met frambozen-champagnecoulis

Zo maak je een kaneelbroodje
- Haal alle ingrediënten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Verkruimel de gist in de beslagkom. (Gebruik je instant gist, sla deze stap over en voeg de gist bij de bloem.)
- Voeg de melk, suiker, eieren, kardemom en zout toe. Roer zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
- Voeg de bloem toe (bij instant gist: gebruik bloem die je vooraf tien minuten hebt gemengd met de gist).
- Start de keukenmachine en begin het deeg te kneden. Voeg de boter in kleine stukjes toe.
- Kneed door tot het deeg niet meer plakt en soepel en glanzend is (ca. 15 minuten).
- Zo controleer je of het deeg goed is of nog even gekneed moet worden: bestuif je vingertoppen met bloem, pak een klein stukje deeg en rek het uit tot een dun rechthoekje.
- Als het zo dun wordt als een nylonkous zonder te scheuren, is het deeg klaar.
(Het recept gaat onder de afbeelding verder)

- Dek af met plasticfolie of een licht vochtige theedoek en laat rijzen tot het volume verdubbeld is (ca. 60 minuten). In een koele ruimte duurt het langer.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling.
- Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad en rol het uit tot een liggende rechthoek (1 cm dik).
- Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg, tot aan de randen.
- Vouw het deeg in drieën (naar jezelf toe) en snijd het in 40 repen. Draai deze tot kaneelbroodjes en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten.
- Dek opnieuw af en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is (45–60 minuten).
- Verwarm de oven voor op 250°C terwijl de broodjes rijzen.
- Klop voor de topping het ei, een snuf zout en een eetlepel melk tot een egaal mengsel. Bestrijk de broodjes voorzichtig en bestrooi met parelsuiker.
- Bak de broodjes in het midden van de hete oven tot ze goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een rooster. Klaar, smakelijk!
Zin in meer lekkers?
Comfortcake: met bananen en een dikke laag chocoladesaus
Pruimentaart recept met amandelen
BEELD: UNSPLASH