Prachtig kerstdessert: stoutcakejes met topping van chocolademousse

Marloes Blom

26 november 2022

stoutcakejes

Over een maand is het alweer kerst! In Seasons december (een extra dikke kersteditie) vind je 5 recepten voor machtige chocolade desserts – met een vleugje goud. Online delen we twee van de vijf recepten, te beginnen met deze oog- en tongstrelende stoutcakejes.

Stoutcakejes met topping van chocolademousse

Dessert | Voor 6 cakejes | Bereiding ± 30 min. + oventijd ± 30 min. + opstijven ± 1 uur

Ingrediënten

  • 125 ml stoutbier
  • 110 g boter, in blokjes
  • 25 g cacaopoeder, gezeefd
  • 1 ei
  • 80 g zure room
  • 150 g bloem, gezeefd
  • 3/4 tl baksoda
  • 220 g fijne kristalsuiker


Ook nodig

  • 6 ronde cakevormpjes (inhoud ± 160 ml, ingevet en bekleed met bakpapier)
  • spuitzak met stervormige spuitmond (Ø 11⁄2 cm)
  • eetbare gouden sterretjes (online kookwinkel/bakspeciaalwinkel)

Voor de chocolademousse

  • 400 g pure chocolade, fijngehakt
  • 125 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 250 ml slagroom
stoutcakejes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Verwarm het bier en smelt de boter samen in een middelgrote pan al roerend op laag vuur. Neem van het vuur, voeg de cacao toe en klop goed door. Voeg het ei, de zure room, bloem, baksoda en suiker toe en roer goed door.
  3. Schep het beslag in de vormpjes en bak in het midden van de oven in 28-30 min. gaar. Een in het midden gestoken houten prikker moet er droog of met wat kruimels uitkomen. Laat 5 min. afkoelen in de vormpjes. Neem uit de vormpjes en laat helemaal afkoelen op een rekje.
  4. Maak intussen de topping. Zet een hittebestendige kom met de chocolade op een pan met een laagje zachtjes kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat de chocolade smelten, roer af en toe.
  5. Klop in een andere kom de slagroom en de eidooiers door elkaar. Roer het mengsel door de chocolade in de kom. Neem de kom van de pan met water.
  6. Klop de eiwitten in een kom tot zachte pieken.
  7. Klop de slagroom in een andere kom tot zachte pieken.
  8. Spatel het eiwit in twee porties voorzichtig door het chocolademengsel. Doe hetzelfde met de slagroom. Dek af en laat in ± 1 uur in de koelkast opstijven.
  9. Schep de mousse in de spuitzak. Spuit mooie toeven topping op de cakejes en maak af door te bestrooien met de feestelijke gouden sterren.

CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE CHRIS COURT

Seasons kerst

Nog meer kerstrecepten vind je in Seasons kerst, nu in de winkels en in onze webshop. Dit lees je nog meer in die extra dikke kersteditie:

  • Zelf maken: feestdecoraties in natuurtinten
  • Binnenkijken in een kersthuis vol roze rode tinten & in een huisje op een tiny island in de Vinkeveense plassen
  • Volop kerstrecepten: een vega 5-gangenmenu
  • De kunst van het bloemschikken door floral artist Anne van Midden
  • Kap je eigen kerstboom, bezoek een kerstfair + nog 6 tips voor de feestdagen
  • Met de arrenslee door Noord-Zweden
  • Alles over Amaryllis
  • Winterwandelen bij het Loo
  • Extra: 8 wenskaarten

Pak deze extra dikke Seasons dus mee uit de winkel, of bestel ‘m eenvoudig online (je betaalt geen verzendkosten).

Meer (feestelijkheden) met chocola

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten