Speciaal voor Seasons geeft Anja de recepten van haar favoriete december nibbels prijs; kleine, hapjes voor de feestdagen voor bij de borrel. Anja maakte ze allemaal met hun eigen hertenvlees.
Bladerdeeg-twisters met salami en cranberrycompote
Voor ca. 20 hapjes | 15 min. + 15 min. baktijd
INGREDIËNTEN
- 1 pakje roomboterbladerdeeg
- 10 plakjes (herten)salami
- 1 à 2 handjes geraspte kaas
- cranberrycompote
- zwarte peper
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk het bladerdeeg met een dun laagje cranberrycompote. Leg op de helft van het deeg plakjes salami en bestrooi met geraspte kaas. Vouw het deeg dubbel en rol lichtjes uit. Snijd in repen, draai elke reep in een spiraal en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zwarte peper en bak circa 15 minuten tot goudbruin.

Salami & brie-hapjes met cranberry en tijm
Voor 20 hapjes | 15 min. + ca. 15 min. baktijd
INGREDIËNTEN
- 5 plakjes roomboterbladerdeeg
- 20 stukje brie (ca. 100 g)
- cranberrycompote
- 20 plakjes salami
- takjes verse tijm
- wat roomboter voor het invetten van de
- muffinvormpjes
- Extra nodig: mini-muffinbakvormpjes
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de bladerdeegplakjes in vieren en leg de vierkante stukjes in de ingevette mini-muffinvormpjes.
- Leg een klein lepeltje cranberrycompote in het midden van elk gevuld vormpje.
- Leg er een plakje salami op en een blokje brie.
- Bak 12-15 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
- Garneer met een klein takje tijm.

Bresaola met peer en blauwe kaas
Voor 15 rolletjes | 15 min.
Bresaola is gedroogd en gezouten rundvlees dat oorspronkelijk gemaakt werd in Lombardije in Italië. Anja gebruikt hertenbresaola, maar je kunt ook plakjes runderrookvlees gebruiken.
INGREDIËNTEN
- 15 plakjes bresaola of runderrookvlees
- 1 handpeer, gesneden in dunne reepjes
- blauwe kaas, gesneden in dunne reepjes
- 15 blaadjes rucola
BEREIDING
- Leg een plakje bresaola op een vlak werkblad.
- Plaats aan één uiteinde een plakje peer, wat blauwe kaas en een blaadje rucola.
- Rol strak op tot een net rolletje en steek vast met een prikker indien nodig.

Salamirolletjes met remoulade
Voor 15 rolletjes | 15 min.
INGREDIËNTEN
- 15 plakjes salami
- ½ plak knolselderij, in dunne reepjes gesneden (in julienne)
- ½ appel, in dunne reepjes gesneden
- (in julienne)
- 1 el mayonaise
- 1 el citroensap
- zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Meng in een kom de knolselderij en appel met een eetlepel mayonaise, een scheutje citroensap, zout en peper.
- Schep een kleine hoeveelheid van de remoulade in het midden van een plakje salami. Rol het plakje om de vulling heen en steek vast met een prikker indien nodig.
- Serveer op een schaal en garneer eventueel met verse kruiden.

Hapjes voor de feestdagen: hartige soesjes met rookvlees en geitenkaas
Voor 25-30 soesjes | soesjes 20 min. + 20 min. baktijd + vullen 15 min.
INGREDIËNTEN
Voor de soesjes (maak 1 of 2 dagen van tevoren):
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 g boter, in stukjes gesneden
- snuf zout
- 100 g bloem
- 3 grote eieren
- extra nodig: een spuitzak
Voor de vulling:
- 100 g biologische verse geitenkaas
- (bijvoorbeeld Bastiaansen)
- 15 plakjes rookvlees
- cranberrycompote
- handje rucola
BEREIDING
Voor de soesjes:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Doe de melk, boter, water en een snuf zout in een pan en breng het langzaam aan de kook, zorg dat de boter gesmolten is voor het water kookt. Haal de pan van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en roer totdat er een egaal mengsel is ontstaan. Zet de pan weer op een middenhoog vuur en roer met een pollepel door tot er een mooie bal ontstaat, dit duurt een paar minuten.
- Haal de pan van het vuur, doe het deeg in een kom en laat het een paar minuten afkoelen en spatel er een voor een de eieren door. Werk snel zodat het ei niet gaat stollen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het deeg in de spuitzak en spuit ca. 25-30 soesjes op de bakplaat. Heb je geen spuitzak, dan kun je ze ook vormen met twee lepels.
- Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Voor de vulling:
- Snijd elk soesje horizontaal doormidden.
- Besmeer de onderkant royaal met geitenkaas. Voeg een klein lepeltje cranberrycompote toe. Leg hierop een half plakje rookvlees en een blaadje rucola.
- Zet de bovenkant van het soesje erop en schik op een serveerschaal.

Op zoek naar nog meer hapjes voor de feestdagen?
4 hartige snacks voor tijdens een feestje
Borrelhapjes maken: originele, makkelijke én Seasons favoriete recepten
TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH | RECEPTEN ANJA BAAK