Bastion tegen de kou

Anne Bonthuis

2 November 2015

Voor het raam hangen lamshuiden, de deuren zijn bekleed met gnoevachten. Het huis aan de Rotte van beroepssfeermaker Robert van der Linde is als een stoer bastion tegen de winterkou. Binnen brandt de openhaard de hele dag. “Niets fijners dan cocoonen.”  huis bouwen

Die eerste keer dat Robert van der Linde over de dijk fietste waar hij nu aan woont, was hij verbaasd. Hij had geen idee van het bestaan van dit landelijk gelegen gebied vlak bij de Rottemeren. Hij was in de omgeving van Rotterdam op zoek naar een rustige plek om met zijn gezin te gaan wonen. Het liefst bouwde hij zelf een huis, maar een geschikte locatie vinden was niet eenvoudig. In de jachthaven, aan het einde van de dijk, was mogelijk een ligplaats voor een woonboot.

IMG_5122

Maar zo ver kwam hij niet. Onderweg raakte hij aan de praat met de man die nu zijn buurman is. Er bleken gemeentepercelen en privé-kavels aan deze zijtak van de Rotte te liggen. Op de eerste mag je niet permanent wonen, op de tweede wel. Één daarvan stond net te koop, met een oud tuinhuisje erop. Robert belde de eigenaar en binnen een kwartier was de koop gesloten.

tekst

Drie maanden lang woonde hij in het tuinhuis, om de sfeer te proeven, te kijken hoe het licht valt en na te denken over wat en hoe te bouwen. “We begonnen in april 2008, in december stond de kerstboom bij de haard. Klaar was het huis nog niet, maar wonen konden we er al wel.”

IMG_5167

Wie goed kijkt, ontdekt de ene slimme oplossing na de andere. Zo is de haardbodem iets verhoogd, zodat je ook over de salontafel in het vuur kunt kijken. In de haard zijn twee pinnen gelast, zodat hij ook dienst kan doen als barbecue. “Het gietijzeren rooster staat verticaal op de rechter pin. Als we willen barbecueën, pak ik een tang en draai ik het rooster  horizontaal.” IMG_5257 In de nissen naast de haard, die zijn bekleed met zwarte koeienvacht, zijn de schappen bekleed met lood, met een glasplaat erover ter bescherming. Rechts naast de haard, achter de scharnierende houten deuren, zijn de televisie en stereo verstopt. IMG_5303   Tekst Renate Wilms | Fotografie Inside Delight   winterklaar Klik hier voor shopping tips en maak het extra gezellig in huis!   FB-styling


Gratis voor jouMeer Styling