8 tips voor een diervriendelijke herfsttuin

Anne Bonthuis

11 October 2016

diervriendelijke herfsttuin

In de herfst bereiden dieren zich voor op de koude winter. Eekhoorns leggen voorraden aan, egels maken zich op voor de winterslaap en vogels zoeken een schuilplaats. De dieren in jouw tuin een handje helpen? 

  1. Controleer de voedersilo’s en -tafels. Vervang kapotte exemplaren en maak de bruikbare exemplaren schoon.
  2. Controleer de nestkasten op slijtage en maak ze goed schoon. Vogels kunnen dan al wennen aan hun nieuwe onderkomen.
  3. Plant vlindervriendelijke struiken en planten, zoals de vlinderstruik, zonnehoed, klimop (een late bloeier, als de rest al uitgebloeid is) en hemelsleutel.
  4. Plant struiken met doorns, waar vogels veilig in kunnen wegkruipen.
  5. Maak van de herfstbladeren hoopjes en laat ze liggen. Dit zijn ideale plekken voor egels en kikkers om te overwinteren.
  6. Ook stapeltjes hakhout in een rustig hoekje van de tuin zijn een ideale winterplek voor onder andere egels, kikkers, padden en salamanders.
  7. Om egels extra te vertroetelen kun je egelvoer in je tuin leggen (bijvoorbeeld van Vivara). Dan gaan ze gezond de winterslaap in.
  8. Help eekhoorns bij het aanleggen van de wintervoorraad door een eekhoornvoederhuis te plaatsen, gevuld met eekhoorn notenmix.

diervriendelijke herfsttuin BEELD: PEXELS

Meer lezen over tuinieren in de herfst en winter? Bekijk dan:

Tuintips voor de herfst 7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken 10 tips om vogels bij te voederen 10 tips voor de wintertuin


Gratis voor jouMeer Tuin