Lewis & Clark

Anne Bonthuis

9 April 2016

In 1804 trok een klein gezelschap mannen en één vrouw de Amerikaanse wildernis in met maar één doel: een route over land vinden naar het uiterste noordwesten, tot aan de Stille Oceaan. Tussen alle ontberingen door verzamelden en noteerden ze honderden tot dan toe onbekende planten en dieren voor de wetenschap. Het verhaal van een legendarische expeditie. In Seasons 4 een mooie reisreportage over de expeditie van Lewis & Clark, hier alvast een aftrap.

stock-photo-19576295-lewis-and-clark-stamp

De expeditieleiders: Lewis & Clark

Meriwether Lewis (1774-1809) werd geboren in de staat Virginia. De latere president Thomas Jefferson (1743-1826) woonde vlakbij en was een goede vriend van zijn ouders. Toen hij in 1801 president werd, nam Jefferson Lewis aan als persoonlijk secretaris. Er ontstond een hechte vriendschap tussen de twee. Een paar jaar later ging Lewis het leger in, waar hij William Clark (1770-1838) ontmoette, die luitenant was. Meteen was er een klik. Toen Thomas Jefferson hem vroeg de leiding van de gewaagde expeditie op zich te nemen, wist Lewis dan ook onmiddellijk met wie hij dit avontuur wilde aangaan: Clark. De expeditie startte in 1804 in Illinois en duurde 2 jaar; hij legde de grondslag voor de expansie naar het westen van de VS.

Indiaanse tolkenstock-photo-united-states-of-america-circa-a-stamp-printed-in-usa-show-sacagawea-circa-100681024

Twee bijzondere leden van de Lewis en Clark-expeditie waren Sacagawea en haar pasgeboren zoontje Jean Baptiste. Als indiaanse kon ze goed van pas komen als tolk tijdens ontmoetingen met indianenstammen. Daarnaast was ze getrouwd met de Franse pelsjager Toussaint Charbonneau, die ook verschillende indiaanse talen beweerde te spreken – wat in werkelijkheid nogal tegenviel. Lewis noch Clark schrijven in hun dagboeken veel over Sacagawea en haar zoon en om die reden is onduidelijk hoe zij de expeditie ervoeren. Toch kunnen we ervan uitgaan dat ze zich als vijftienjarige moeder actief heeft ingezet voor de expeditie. Ze was immers geboren en getogen in de wildernis, en wist veel over eetbare en medicinale planten en wortels.

Wil je de route zelf volgen? Klik dan hier.


Gratis voor jouMeer Reisverhalen