Fluiters op La Gomera

Anne Bonthuis

27 February 2016

Op het Spaanse eiland La Gomera wordt heel bijzonder gecommuniceerd: met fluittonen. Berbers brachten deze ‘fluittaal’ drieduizend jaar geleden naar het bergachtige eiland en het wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gebruikt. Het geluid draagt verder dan de stem en is dan ook prima geschikt om over de diepe kloven van het eiland heen te communiceren. Onze journalisten filmden de fluiters tijdens het maken van hun reportage op La Gomera.

la gomera3

Samen met gids Isidro Mesa Niebla trekken we door deze ontzagwekkende wereld, over smalle paden die samen een gigantisch spinnenweb over het eiland vormen. Wandelaars en natuurliefhebbers maken dankbaar gebruik van deze zogenoemde Caminos Reales, goed onderhouden wegen door ravijnen en over hoge bergen, door vredig sluimerende dorpen, uitgestrekte wouden en langs hoge grillige kusten.

46 zuiden

“De wegen zijn ontstaan door handelslieden die eeuwenlang te voet of per ezel hun waren over de bergen met zich meedroegen”, vertelt Isidro onder het lopen. “En zo ontstond ook de lokale fluittaal, want vanwege de enorme afstanden tussen de bergen maakten de handelaren gebruik van fluittonen om hun waren aan de man te brengen. De fluittonen dragen veel verder dan stemgeluid. Deze lokale fluittaal, El Silbo Gomera, is een Spaanse variant op de fluittaal die de Guanchen, berberstammen uit Noord-Afrika, als communicatiemiddel introduceerden toen ze hier drieduizend jaar geleden als eersten voet aan wal zetten.”

https://youtu.be/ZmA6KF1C4fg


Gratis voor jouMeer Reisverhalen