Etappe 11: Hellendoorn – Holten

Anne Bonthuis

20 May 2016

Hellendoorn – Holten 16 km

  • Landschap: heuvelachtig, bos en heide

  • Wandelaars: Marjolin en Dick Alkema

  • Tijdstip: augustus

  • Weer: 25 graden

Overal paarsbloeiende heide om ons heen, even geurig en mooi als lavendel

Het is even wat geregel om vanuit Almere naar Hellendoorn te komen, maar het lukt wonderwel. Met de auto naar station Holten en van daar met de regiotaxi naar Hellendoorn. Geen punt om even te wachten op de taxi: het zonnige terras van Grand Café De Biester naast het station maakt alles goed. Onze taxichauffeur doet vast een warming-up en vertelt als een geroutineerde gids van alles over de omgeving.

En dan gaat het beginnen, met een rugzak vol proviand, want er is onderweg niet veel horeca, vanuit de Dorpsstraat in Hellendoorn. Om meteen via een fijne slingerweg het bos in te lopen. Verderop in het bos treffen we het monument van ‘Werkkamp Twilhaar’ ter herinnering aan de vooral joodse mannen die hier door de Duitse bezetters heen werden gebracht. Ook passeren we de Schaapskooi Twilhaar, ooit gebouwd voor vierhonderd schapen om de heide te begrazen. Maar er was buiten de korhoen gerekend, een zeldzame vogel die juist op de Sallandse Heuvelrug gedijt. De vogels en schapen bleken elkaar enorm in de weg te zitten, waardoor de korhoenpopulatie drastisch verminderde. Met als gevolg dat de schaapskudde inmiddels weer is ontbonden.

bloemen-etappe11

We wandelen verder via Noetselerveld naar de Boswachterij van de Sallandse Heuvelrug, ongeveer halverwege de etappe. Wat een bijzonder moment om hier te wandelen! Overal paarsbloeiende heide om ons heen, minstens zo geurig en mooi als de lavendelvelden in de Provence. Na het warme, open veld lopen we het koelere bos in richting de Holterberg. Langs de paden moeten we steeds stoppen om planten te bewonderen en fotograferen.

Aan de rand van het bos bereiken we duidelijk weer de bewoonde wereld, want hier lonken de terrasjes voor een fris drankje. We zwichten, al zijn we inmiddels dichtbij het eindpunt. Via een fraaie beukenlaan met enorme bomen bereiken we uiteindelijk station Holten. En kijk, het terras van Grand Café De Biester is nog open, dé plek voor een glas koude witte wijn met bitterballen. Want die hadden we ook verdiend.

De adressen

Grand Café De Biester Stationsstraat 10, Holten www.grandcafedebiester.nl


Gratis voor jouMeer Pieterpad-wandelingen