Hortensia dossier: snoeien, bloeien, stekken en planten

Marjolein ter Braak

12 May 2024

Hortensia

De hortensia (in al z’n soorten en maten) is een graag geziene gast in de tuin. Eigenlijk is het een half schaduwplant, maar je ziet ‘m ook vaak op zonnige plekken. Dat kan, maar hij lust dan wel een slok. In dit artikel geven je we tips hoe je je hortensia mooi houdt.

Tips van hortensia-expert Hennie

In Seasons Garden (2024) namen we een kijkje in de tuin van Hennie Dijk-Stels. In haar tuin floreert de hortensia, ze weet er elk seizoen weer het beste uit te halen. Ze verklapt ons haar tips.

Mooie soorten hortensia

Hennie: “De Hydrangea macrophylla heeft regelmatige ronde bloemvormen, door de Engelsen treffend ‘mop heads’ genoemd. Behalve deze boerenhortensia’s hebben wij in de tuin staan:

hortensia

Snoeien: niet te vroeg!

Het snoeibeleid van Hennie: “Laat in het voorjaar, eind maart – vanwege de kans op vorstschade – knip ik de uitge- bloeide bollen eraf en haal ik het dode hout uit de oude struiken. De schapenkophor- tensia’s snoei ik nog later, maar daarbij ga ik wel rigoureuzer te werk: tot 30 cm van de grond, en alles eraf! De te grote of te laag hangende ‘Annabelle’- koppen snoei ik in de zomer. Dan is de struik weer in model en de vaas gevuld met een mooie basis voor een tuintafel- boeket. Een paar felgekleurde bloemen erbij en klaar is kees”.

Lees ook ons uitgebreide artikel over hortensia’s snoeien.

Met een kleurige steel

Hennie: “Let bij hortensia’s niet alleen op de bloemkleur, sommige soorten hebben ook een mooie kleur steel. Zoals
H. macrophylla ‘Black Steel’, met een zwarte steel, en H. paniculata ‘Wim’s Red’, een pluimhortensia met een donkerrode steel.

Hoeveel water?

Hennie: “Hortensia’s zijn liefhebbers van de halfschaduw. In de blakende zon gaan ze slaphangen, en dan begint de ellende van watergeven – waar we op een zomeravond nou juist geen zin in hebben. Wij geven amper water. Goede plant op de juiste plaats, in goede grond – dan redden ze zich generaties lang. Ik heb er in 1998 een meegenomen uit de tuin van mijn vader, die floreert nog steeds.”

Vijf soorten hortensia vormen samen een voluptueuze border: Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Hydrangea macrophylla ‘Teller Blauw’ (linksonder), Hydrangea macrophylla ‘Blue Wave’ (links- midden), Hydrangea aspera Villosa (rechts, hoog paars-roze) en midden in de border de hortensia uit de tuin van Hennies vader.

Hennie’s favoriete kwekers

Hennie komt, ook voor hortensia’s, graag bij Arborealis, een duurzame kweker met een flink assortiment Hydrangea macrophylla. Nog een favoriet: De Kruidhof, Hortus van Fryslân, met botanische tuinen en een verkooptuin.

Hortensia stekken

Staan de hortensia’s er bij jou ook zo mooi bij? Zo mooi dat je er nog wel meer wilt hebben? Bespaar jezelf een ritje naar het tuincentrum en stek wat je hebt. Hortensia’s kun je namelijk goed zelf stekken. Zelf hortensia stekken: in dit uitgebreide artikel lees je hoe je het doet.

In alle soorten en maten

We schreven het al, de hortensia komt in allerlei soorten en maten. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten hortensia’s, met de bijbehorende informatie:

Plant van de maand: eikenbladhortensia
Gulle bloeier in snoepkleurtjes: pluimhortensia – Hortensia paniculata
Pluimhortensia kan het beste tegen droogte
Magic Jewel: gemakkelijke nieuwe hortensia en lekker lang bloeiplezier
Vlinderhortensia

Blauwe hortensia

Alles wat moeilijker te bereiken is, is aantrekkelijker om te hebben. En dat geldt ook voor de blauwe hortensia. Hier leggen we uit hoe je je hortensia biologisch blauw kleurt, en houdt.

Ook leuk om te lezen:

Decoreren met droogbloemen: luchtige krans van gedroogde hortensia

TEKST MONIQUE VAN DER PAUW | FOTOGRAFIE TON BOUWER


Gratis voor jou



Meer planten & tuin