Plant van de maand: eikenbladhortensia

Marjolein ter Braak

8 October 2022

eikenbladhortensia

De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Dit keer: tuinontwerper en beplantingsdeskundige Cor van Gelderen over eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Cor: “Het voordeel van een beetje potjeslatijn beheersen is dat je bij de Hydrangea quercifolia direct een beeld hebt. Quercifolia betekent namelijk met bladeren van een eik. Gelukkig lijken alleen de bladeren op die van de Amerikaanse eik: al wordt de eikenbladhortensia uiteindelijk een flinke struik, een woudreus wordt het nooit.”

eikenbladhortensia

Wat is de beste standplaats?

“Hydrangea quercifolia is een plant van de bosrand. Zorg voor een humusrijke grond en ten minste een aantal uren schaduw op een dag. Zelfs vrijwel volledige schaduw is geen echt probleem, maar dan moet je niet te veel rekenen op goede herfstkleuren. Hydrangea quercifolia is winterhard en hoef je eigenlijk niet of nauwelijks te snoeien, maar je moet wel voor lief nemen dat een jonge plant er vaak wat flodderig en ongeorganiseerd uitziet. Alsof de kweker niet erg zijn best heeft gedaan. Maar heb je gewoon geduld, dan komt het door de jaren heen vanzelf goed.”

En de bloei?

“De bloemen van de eikenbladhortensia lijken het meest op die van de pluimhortensia. Zelfs qua formaat doen ze daar vaak niet voor onder. Alleen bij de helemaal steriele vormen die alleen maar lokbloemen hebben en van die dikke schapenkoppen maken, zijn de bloemen vaak te zwaar voor de sterkte van de stelen. Dus mijn advies als tuinontwerper is dan ook: doe die cultivars gewoon lekker niet en beperk je tot de cultivars met wat meer opengewerkte, kantachtige bloemen. Eerlijk gezegd vind ik die niet alleen gemakkelijker en mooier, maar ze zijn voor insecten ook veel zinvoller.”

Wat zijn je favoriete cultivars?

“‘Ruby Slippers’ en ‘Burgundy’ zijn heel betrouwbaar wat betreft de herfstkleuren. Een oude getrouwe is de ‘Flemygea’ die je meestal onder de merknaam ‘Snow Queen’ aan zal treffen.”

Mooi in combinatie met?

“Zelf gebruik ik deze prachtige struik vaak met wat fijner bladige hoge struiken als de Japanse esdoorn, of in de lichte schaduw van een Japanse sierkers. Hij gaat ook goed samen met de Canadese judasboom, Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. En met voorjaarsbloeiende vaste planten die ook een voorkeur voor schaduw hebben, zoals Brunnera. Of met wintergroene grasjes zoals de Carex ‘Irish Green’. De contrasterende bladvormen en het spel met herfstkleuren en wintergroene planten zijn prettige uitdagingen voor de tuinontwerper.”

eikenbladhortensia

Plantpaspoort

Latijnse naam: Hydrangea quercifolia Nederlandse naam eikenbladhortensia
Soort plant: heester
Standplaats: halfschaduw
Grond: alle grondsoorten, al kan wat extra organische stof (compost) geen kwaad
Bloeitijd: juli-augustus. De witte bloemen kleuren vaak mooi door naar roze of rood
Hoogte: tussen de 1 en 2 meter, afhankelijk van de cultivar

Stel je vraag

Met ingang van het maartnummer beantwoorden de tuinexperts elke maand de meest interessante tuinvragen in onze rubriek De Tuin In. Heb jij een tuinvraag? Stuur die in naar [email protected].

De Bloeimeesters online

Op www.debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de site kopen. 

Bekijk hier alle planten van de maand tot nu toe.

TEKST EN FOTOGRAFIE COR VAN GELDEREN/PLANTENTUIN ESVELD


Gratis voor jouMeer Tuin