Pluimhortensia kan het beste tegen droogte

Mariëtte Laan

23 July 2021

pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'Limelight'

Hortensia’s slurpen water en laten het koppie hangen als het warm is. Moeten we het dan zonder deze uitbundige bloeiers doen? Nee hoor, kies voor de pluimhortensia ofwel schapenkop (Hydrangea paniculata), die kan beter tegen droogte dan de rest van de familie Hydrangea.

Bij- en vlindermagneet

Bloeiende bloemtros van pluimhortensia - Hydrangea paniculata De pluimhortensia is een winterharde, bladverliezende heester. Van juli tot september bloeit hij met pluimvormige trossen die wel tot 30 cm groot kunnen worden en als een magneet vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. Pluimhortensia’s bloeien op de jonge scheuten. Als het meezit komt er zelfs een kleine nabloei aan takken die je nu snoeit. Lastig kiezen, er zijn soorten met witte (‘Unique’), roze (‘Pinky Winky’) of limoenkleurige (‘Limelight’) bloemen. De bloemen van veel pluimhortensia’s veranderen in de loop van de bloeiperiode van kleur.

Verzorging pluimhortensia

pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'Limelight' Zet de plant in voedzame grond in de zon of halfschaduw. In een grote pot op het terras doet pluimhortensia het ook prima. Geef ze royaal water als ze net zijn geplant.

Grote snoei in maart

Net als hortensia ‘Annabelle’ snoei je in maart de takken van de pluimhortensia flink terug boven een duidelijk oog. Varieer in snoeihoogte, dan krijg je straks ook bloemen op verschillende hoogtes.

Leuk om te weten

Hortensia’s zijn vernoemd naar Hortense de Beauharnais (1783-1837). Door haar huwelijk met Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, werd zij in 1806 koningin van Holland. Zij was dol op tuinieren en kweekte in glazen kassen in de tuinen van Château de Malmaison exotische bloemen en planten. Zo was zij de eerste die hortensia’s uit Japan naar Europa haalde. Naast Japan zijn hortensia’s inheems in Zuid- en Oost-China, Korea en Oost-Rusland.

Pluimhortensia kopen

Hydrangea paniculata koop je bij tuincentra of gespecialiseerde kwekers zoals Kwekerij Klein in Zuidwolde, Drenthe. Lees ook: Gulle bloeier in snoepkleurtjes: pluimhortensia. Lees hier hoe je een tuin creëert die bestand is tegen hitte én veel regen. TEKST: MARIE TROMP. FOTOGRAFIE: ISTOCK    


Gratis voor jouMeer tuin