Stoofpot van gemarineerde eendenborst

seasons

02-10-2009 08:10:50

stoofpoteendenborstHoofdgerecht voor 6 personen Dit stoofpotje kan zowel van wilde als van tamme eend worden gemaakt. De smaak is wel heel verschillend. De variant met de tamme eend smaakt veel zachter en minder uitgesproken. Ingrediënten:

  • 4 tamme eendenborsten of 2 wilde eenden in stukken
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram mager rookspek (stukje)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 400 milliliter droge witte wijn
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 150 gram groene en zwarte olijven

Maak het vel van de eendenborsten los en trek het eraf. Snijd het vlees in grove stukken (of snijd de wilde eend in stukken, maar verwijder het vel niet). Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit. Snijd het zwoerd van het spek en snijd het stukje in reepjes. Schep in een kom de stukken eend om met de knoflook, ui, spek, sinaasappelrasp en zout en peper naar smaak. Steek de takjes tijm en rozemarijn ertussen en sprenkel het sinaasappelsap, de wijn en de olijfolie erover. Laat de eend afgedekt in de koelkast 12 uur marineren. Laat de eend na het marineren weer op kamertemperatuur komen. Doe het vlees met de marinade over in een braadpan en schep de olijven erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat de eend met het deksel schuin op de pan in 1-1½ uur heel zachtjes gaar stoven. Schep de stukken eend met een schuimspaan in een warme schaal. Laat de saus op hoog vuur nog even inkoken en schep de saus met olijven over de eend. Serveer met verse tagliatelle en een frisse salade met waterkers en rucola.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Hoofdgerecht