Geroosterde pompoen, kip & linzensalade met ingemaakte citroen

seasons

19 oktober 2009

Verrassend lekkere combinatie: het zoet van de pompoen en het frisse van citroen, komen goed tot hun recht met linzen en gebraden kip.

Salade voor 6-8 personen

Ingrediënten

  • 400 gram Puy-linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2-3 sjalotten, geschild
  • 1 flespompoen, geschild, zonder zaden en in stukken van ongeveer 4 cm gesneden
  • 180 gram kerstomaatjes
  • 8-9 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 grote venkelknol, schoongemaakt en in stukjes gesneden van ongeveer 1 cm, het groen bewaard
  • 1-2 theelepels grove Dijonmosterd
  • ½ theelepel honing
  • witte-wijnazijn met dragon of citroensap naar smaak
  • 4 eetlepels gehakte platte peterselie
  • 2-3 eetlepels gehakte ingemaakte citroenschil
  • een handvol rucola of babyspinazie
  • zout en versgemalen peper
  • 1 kleine gebraden kip (een kleine 2 kilo), zonder vel.

geroosterde-pompoenkipsalade

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 190 ºC. Was de linzen en doe ze in een pan met de laurierblaadjes en 1 halve sjalot. Schenk er water overheen, breng aan de kook en laat ongeveer 30-40 minuten zachtjes doorkoken. Meng intussen de pompoen met tomaatjes en 2 eetlepels van de olie en leg op een bakplaat. Breng op smaak met zout en peper en rooster in de  voorverwarmde oven tot gaar en bruin. De tomaatjes moeten gepoft zijn maar nog wel sappig. Verhit 1½-2 eetlepels van de olie in een pan. Bak hierin de venkel met een snuf zout tot gaar maar nog wel knapperig, ongeveer 5-6 minuten. Snijd de laatste sjalot heel fijn. Meng de rest van de olie, mosterd en honing in een kom en voeg de azijn of het citroensap toe. Breng goed op smaak met zout en peper. Als de linzen gaar zijn, laat ze dan goed uitlekken en meng ze als ze nog warm zijn door de dressing. Meng ook de pompoen, tomaatjes, venkel, peterselie, venkelgroen, citroenschil en kip erdoor. Proef of de smaak goed is en serveer met de rucola. Kip Vul de (hele) kip voor het braden met een halve citroen en wat tenen knoflook en bedruip hem met een beetje olijfolie en citroensap. Braad de kip in ca. 1 uur in een oven van 180 ˚C gaar. Snijd hem na het braden in stukjes. Ingemaakte citroenschil Snijd de citroenen kruislings van boven in tot bijna onderaan. Schep grof zeezout in de citroenen en doe ze in een goed afsluitbare pot. Vul de pot zo goed mogelijk en druk flink aan. Pers net zoveel citroensap uit als nodig is om de pot verder te vullen. Sluit de pot goed af en laat ca. 3 weken op een koele donker plek staan tot de schillen zacht zijn. Ingemaakte citroenschil is ook kant-en-klaar te koop bij de Marokkaanse winkel.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overig