Geconfijte bout van Kemper landhoen met lauwwarme aardappelsalade op een bedje van wilde rucola

seasons

23-08-2010 13:25:21

Het winnende recept van de Seasons aardappelwedstrijd in samenwerking met Librije’s Atelier. De winnaar is Wouter Zunneberg. Ingrediënten

  • 2 bouten van het Kemper Landhoen
  • 700 gram ganzenvet
  • 6-7 Opperdoezer Rondes
  • 2 handjes wilde rucola
  • 2 grote augurken
  • 100 gram verse erwten
  • 50 gram verse tuinbonen
  • 50 gram spekjes van Livar-varken
  • extra vergine olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiden Voor de bouten Breng het ganzenvet precies op het kookpunt en confijt de bouten in 2 uur. Pas op dat het niet te hard gaat (af en toe mag er een belletje opkomen). Voor de salade Begin na ongeveer een uur met de voorbereidingen voor de salade. Was de Opperdoezer Rondes en snijd de grotere exemplaren door. Dop en blancheer de erwten en tuinbonen 3-4 minuten. Dubbeldop na afkoeling de tuinbonen. Bak de spekjes krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de augurken in blokjes van ongeveer ½ x ½ cm. Was de rucola en sla deze droog (slacentrifuge of met de hand). Start de kooktijd van de Opperdoezer op ca. 35 minuten voor opdienen. Kook ze 20 minuten en giet ze af. Snijd de Opperdoezer in robuuste stukken van ca. 2 x 2 cm en laat 10 minuten afkoelen. Zet de oven op grillstand (300 graden) Voor de afwerking Leg op de borden een bedje van rucola. Haal de bouten voorzichtig uit het vet en leg ze op een vuurvast bord met wat keukenpapier eronder. Zet de bouten 3-4 minuten onder de grill om het vet af te smelten en een begin van een krokant korstje te geven. Meng ondertussen in een grote kom voorzichtig (liefst met 2 handen) de Opperdoezer, erwten, tuinbonen, spekjes, augurken door elkaar. Breng op smaak met royaal olijfolie en wat vers gemalen zwarte peper en (zee)zout. Drapeer de salade op het rucolabedje. Leg de bout naast de salade …. Et voila!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht